30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / BŘEZEN 2023
www.praha8.cz
Gastronomie
DENÍK ŠÉFKUCHAŘE
Jaro vyzývá k očistě vašeho těla
Kedlubnovo-mrkvový salát
s dresinkem z modrého sýra
SUROVINY
¼ červené menší cibule nakrájené na jemné plátky
3 ks střední oloupané kedlubny nakrájené na sirky (tenké proužky)
sůl a pepř podle chuti
1 ks zeleného jablka zbaveného jadřince, nakrájeného na sirky
a zakapaného šťávou z jednoho citronu
½ hrnku pekanových ořechů, nasucho opražených nebo opečených v troubě a nasekaných
3 ks střední mrkve nakrájené na sirky (tenké proužky)
½ hrnku hladkolisté najemno nasekané petrželky
lžička krupicového cukru
Nástup jara láká ke konzumaci vyššího množství zeleniny a ovoce
Pranostika sice míní březen – za kamna vlezem, ale
jaro už opravdu stojí přede dveřmi, a proto je na místě
odlehčovat jídelníček a tělo správně nastartovat pro
nadcházející roční období.
Na jaře se často mluví o detoxikaci těla, tedy jeho očistě, a tu
lze podpořit právě správným
stravováním. Odborníci radí
vzdát se v jarním období alespoň na čas tučných pokrmů,
masa, polotovarů, kávy, alkoholu i sladkostí. Naopak je doporučováno jíst více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
Takové jídlo pomůže zbavit tělo
nečistot a organismus dostane
šanci a čas regenerovat.
V březnu si už všichni představujeme jaro, saláty, sluníčko… Ale ono toho po pravdě
v březnu ještě moc neroste. Ale
něco přeci. Po zimě se v obchodech začíná objevovat čerstvá sezónní zelenina, například
kedlubny, špenát, ředkvičky,
ředkev, mrkev a toho je třeba
využít.
V kombinaci se zelenými
saláty si tak určitě vytvoříte
vitamínovou bombu, za niž vám
bude vaše tělo vděčné. Navíc si
tělo lehce odpočine po masopustech a zabíjačkách a naladí
se na následují Velikonoce, kdy
nás zase bude čekat hromada
jídla a především sladkostí.
Radek Pálka
Dresink z modrého sýra
½ hrnku rozdrobené nivy
½ hrnku zakysané smetany
⅓ hrnku podmáslí
1 stroužek najemno nakrájeného česneku
1 lžíce vinného bílého octa
pár kapek worcestrové omáčky, lze nahradit i pálivou chilli
omáčkou
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce jemně nasekané petrželky
POSTUP:
Nejprve si vyrobíme dresink. Rozdrobený sýr, zakysanou smetanu,
podmáslí, česnek a ocet rozmixujte dohladka. Dresink přemístěte do
misky, dochuťte ho worcesterskou omáčkou, dolaďte solí a pepřem
a nakonec vmíchejte petrželku.
Salát:
Cibuli vložte na 10 minut do studené vody, potom ji slijte, propláchněte, nechte okapat a osušte.
Do větší mísy dejte kedlubny, osolte je, mírně opepřete a promíchejte. Přidejte jablko, pekanové ořechy (lze nahradit vlašskými), mrkev
a petrželku a všechno dobře promíchejte. Do dresinku vmíchejte
cukr a promíchejte ho se salátem. Před podáváním nechte zhruba
hodinu rozležet.
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Redakční rada:
Tomáš Mrázek (předseda),
Martin Štěrba, Jana Solomonová,
Jiří Vítek, Jan Vocel, Anna Patočková,
Vítězslav Novák, Tomáš Němeček,
David Dvořák
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Triangl, a. s.
Beranových 65, 199 02 Praha 9
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 6. února 2023
a vyšlo 21. února 2023.
Redakční uzávěrka příštího,
dubnového čísla je 13. března 2023.
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích
MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,
fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,
a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.