Pranostika sice míní březen – za kamna vlezem, ale jaro už opravdu stojí přede dveřmi, a proto je na místě odlehčovat jídelníček a tělo správně nastartovat pro nadcházející roční období. 

Na jaře se často mluví o detoxikaci těla, tedy jeho očistě, a tu lze podpořit právě správným stravováním. Odborníci radí vzdát se v jarním období alespoň na čas tučných pokrmů, masa, polotovarů, kávy, alkoholu i sladkostí. Naopak je doporučováno jíst více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Takové jídlo pomůže zbavit tělo nečistot a organismus dostane šanci a čas regenerovat. 

V březnu si už všichni představujeme jaro, saláty, sluníčko… Ale ono toho po pravdě v březnu ještě moc neroste. Ale něco přeci. Po zimě se v obchodech začíná objevovat čerstvá sezónní zelenina, například kedlubny, špenát, ředkvičky, ředkev, mrkev a toho je třeba využít. 

V kombinaci se zelenými saláty si tak určitě vytvoříte vitamínovou bombu, za niž vám bude vaše tělo vděčné. Navíc si tělo lehce odpočine po masopustech a zabíjačkách a naladí se na následují Velikonoce, kdy nás zase bude čekat hromada jídla a především sladkostí.

Nástup jara láká ke konzumaci vyššího množství zeleniny a ovoce 

Kedlubnovo-mrkvový salát s dresinkem z modrého sýra

Suroviny

¼ červené menší cibule nakrájené na jemné plátky

3 ks střední oloupané kedlubny nakrájené na sirky (tenké proužky)

sůl a pepř podle chuti

1 ks zeleného jablka zbaveného jadřince, nakrájeného na sirky a zakapaného šťávou z jednoho citronu

½ hrnku pekanových ořechů, nasucho opražených nebo opečených v troubě a nasekaných

3 ks střední mrkve nakrájené na sirky (tenké proužky)

½ hrnku hladkolisté najemno nasekané petrželky

lžička krupicového cukru


Dresink z modrého sýra

½ hrnku rozdrobené nivy

½ hrnku zakysané smetany

⅓ hrnku podmáslí

1 stroužek najemno nakrájeného česneku

1 lžíce vinného bílého octa

pár kapek worcestrové omáčky, lze nahradit i pálivou chilli omáčkou

sůl a pepř podle chuti

1 lžíce jemně nasekané petrželky


Postup:

Nejprve si vyrobíme dresink. Rozdrobený sýr, zakysanou smetanu, podmáslí, česnek a ocet rozmixujte dohladka. Dresink přemístěte do misky, dochuťte ho worcesterskou omáčkou, dolaďte solí a pepřem a nakonec vmíchejte petrželku.


Salát: 

Cibuli vložte na 10 minut do studené vody, potom ji slijte, propláchněte, nechte okapat a osušte.

Do větší mísy dejte kedlubny, osolte je, mírně opepřete a promíchejte. Přidejte jablko, pekanové ořechy (lze nahradit vlašskými), mrkev a petrželku a všechno dobře promíchejte. Do dresinku vmíchejte cukr a promíchejte ho se salátem. Před podáváním nechte zhruba hodinu rozležet.


Radek Pálka