20 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVENEC–SRPEN 2023
www.praha8.cz
Kultura
BOTANICKÁ ZAHRADA
Co zkusit méně známé tykvovité rostliny?
Omrzely vás už lány okurek a cuket
a rádi byste v příští sezoně
vyzkoušeli něco nového? Pojďme si
představit tři zajímavé a nenáročné
tykvovité rostliny amerického
původu, které mohou vaši
zelinářskou zahradu rozhodně
příjemně ozvláštnit.
Čajot (Sechium edule) je robustní rostlina
s popínavou lodyhou, která ke svému růstu
potřebuje oporu. Na rozdíl od paprik, kterým
se na první pohled trochu podobají, nejsou
duté a svou konzistencí i chutí připomínají
kedlubny. Konzumovat se mohou syrové, ale
většinou se tepelně upravují. Lze je dusit,
smažit i zapékat, upravovat na slaný i sladký
způsob. Čajot pochází z Mexika, pěstuje se
však v teplých oblastech celého světa. U nás
lze čajot pěstovat bez problémů i ze zakoupených plodů. Zajímavostí je, že se vysazují
celé, během klíčení semene je plod spotřebován jako počáteční výživa. Čajotu svědčí
dostatek slunce, vláhy a živin v půdě. Plodit
začíná koncem léta a sklízet ho lze až do
příchodu prvních mrazů.
Ke známějším plodinám patří příbuzná
ačokča (Cyclanthera pedata), které se někdy
pro zvláštní plody přezdívá „paprikookurka“. Ačokča je sice subtilnější, přesto však
Ačokča je na pěstování velmi nenáročná
bujně rostoucí bylina, která také rychle
opanuje celou opěrnou konstrukci či pergolu. Domácí je od jihu Mexika po severozápad Argentiny, pěstuje se především v Peru.
Plodem ačokči jsou vysýchavé bobule, které
je nutné sklízet velmi mladé. Za zralosti jsou
už poněkud tuhé, navíc pukají a vystřelují
kolem sebe semena. Nezralé plody zbavené
semen se jedí nejčastěji zapečené či vařené,
naplněné rýží nebo masem. Velmi malé
plody se nakládají jako okurky a listy i mladé výhony lze připravit jako zeleninovou
přílohu. Ačokča je na pěstování naprosto
nenáročná, pěstuje se podobně, ale přitom
snáze než okurky.
„Mexická okurka“, „myší meloun“ nebo
„trpasličí meloun“ jsou přiléhavými přízvisky drobné popínavé rostliny jménem Melothria scabra. Jak názvy rostliny napovídají,
i její plody jsou drobné, rostlina jich však
produkuje obrovské množství. Mladé plody
se konzumují syrové, v salátech či pro
dekoraci pokrmů je není třeba loupat ani
krájet. Druhou možností je nakládání celých
plodů do nálevů místo tradičních okurek.
Melothria se seje v dubnu a na záhon se
vysazuje, až když nehrozí teploty pod
bodem mrazu. Stačí jí menší opěrná konstrukce. Určitě ocení živinami dobře zásobenou půdu, plné slunce a dostatečnou zálivku po celou sezonu.
Všechny tři plodiny lze spolu s dalšími
zeleninami, léčivkami a jinak využitelnými
rostlinami spatřit mezi užitkovými rostlinami Nového světa v Botanické zahradě Praha, která své návštěvníky láká do rozkvetlých expozic za poznáním i odpočinkem po
celé léto.
Více na www.botanicka.cz.
Klára Lorencová, Botanická zahrada Praha
LIBEŇ
Studio ALTA opravuje bývalý pivovar
Bývalý Panský pivovar v Libni
čeká po dlouhých letech nová
životní etapa a rekonstrukce.
Obyvatelem prostoru se stalo
kulturní centrum Studio ALTA.
To otevřelo své brány v květnu,
a započalo tak novou etapu ve
svém již patnáctiletém fungování. V Libni díky tomu vznikne
nové kulturní centrum z nevyužité budovy v podzámčí, které
bude zázemím nejen pro uměleckou scénu, ale zejména pro
diváky a divačky a obyvatele
Libně. Obydlená zahrada, taneční
sál a dům plný kultury je vysněným cílem, na který se Studio
ALTA snaží získat prostředky
i prostřednictvím sbírky na
portálu Donio. Studio ALTA je
nyní na začátku dlouhé cesty
k vysněnému stavu prostoru.
Pivovar čeká ještě dlouhá a náročná rekonstrukce. „Je před námi
ještě mnoho práce, abychom
mohli otevřít veřejnosti všechny
své dveře. Nicméně diváci nás
mohou navštívit již nyní. Nabízíme zajímavý program i možnost
nahlédnout do procesu příprav,“
poznamenává výkonná ředitelka
Studia ALTA Lída Vacková.
Se specifickými prostory má
centrum značnou zkušenost. Po
působení v industriální holešovické hale obývalo dva roky
karlínskou Invalidovnu, kde se
rychle stalo kulturním i odpočinkovým zázemím. Pomoct s náročnou opravou budovy můžete
Studiu ALTA i vy. Stačí do konce
června přispět libovolnou částkou na www.donio.cz/studio-alta nebo svou návštěvou v průběhu letních měsíců. (RED)
Program Studia ALTA naleznete na
www.studioalta.cz
Podzámčí bude zázemím nejen pro uměleckou scénu