34

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / září 2019 

www.praha8.cz

Kultura

Pivovar z Ládví

Cobolis připraví pivní

slavnost a získá požehnání

nnNa přelomu let 2017 a 2018

vyrostl v suterénu KD Ládví

pivovar Cobolis. Je to malý

řemeslný pivovar, který

nejprve vyráběl pivo především pro vlastní restauraci,

dnes však prodává více než

polovinu produkce do stovky

dalších hospod a pivoték.

Vyrábí klasická česká piva,

moderní americké ejly nebo

pšeničná piva německého

typu.

Pivovar se inspiruje stoletými

recepturami, jako je anglické

ESB, a nebrání se ani novinkám

v říši piva, jakými jsou Brut IPA

a New England IPA. Restaurace

byla otevřena loni v dubnu.

Původní restaurace kulturního

domu je od základů přestavěna

na moderní podnik kombinující

industriální styl se dřevem.

Nabízí deset druhů vlastních piv

na čepu a ještě více v lahvích,

čerstvé pečivo a jídla z čerstvých

surovin. Součástí pivovaru je

i kavárna sousedící s restaurací

a nabízející kromě výborné kávy,

zákusky, dezerty a chléb, bílé

i bezlepkové pečivo z vlastní

pekárny.

Sládkem pivovaru je Pavel

Palouš, který se k vaření piva

dostal v Zámeckém pivovaru

Frýdlant. Jeho piva posbírala

řadu ocenění a on sám byl vyhlášen Sládkem roku 2018. I Cobolis se už může chlubit zlatou

medailí za světlý ležák z degustační soutěže při Slunci ve skle

v Plzni a dalšími oceněními

z Jarní ceny českých sládků,

Pivní pečeti nebo z Padochova.

Dalším počinem sládka Palouše je pivo s názvem Společné

z Budvaru, uvařené podle společné receptury se sládkem Alešem

Dvořákem z Budějovického

Budvaru.

Vaříte pivo v KD Ládví již přes rok,

jak se vám v Praze 8 líbí?

To, že už jsme tu rok, jsem si

uvědomil až ve chvíli, když jsme

slavili první narozeniny. Cítím

se zde dobře. Z Prahy 8 se stává

můj druhý domov.

Jakou máte odezvu od místních

obyvatel, chutná jim vaše pivo?

Chutná, alespoň pokud mohu

stálé nabídky si můžete vychutnat další naše piva, která mají

původ v různých částech světa.

Vždy jich je okolo deseti druhů

a postupně je obměňujeme.

U nás vnímáme vaření piva jako

řemeslo, a to má zlaté dno, když

se dělá poctivě. A skutečně nás

to baví – věřím, že je to poznat.

Jaké další pivovary kromě

Cobolisu můžeme očekávat?

Pozvané jsou například pivovary

Beer Factory, Budvar, Čestmír,

Pioneer Beer, Riskater, Trilobit,

Zichovec.

Sládek Pavel Palouš v sutérenu KD Ládví vaří pivo. Foto: KD Ládví

soudit. Lidé oceňují i pravidelné

pondělní narážečky ze samospádu nově uvařených piv, kdy

mohou pivo rovnou ochutnat,

popovídat si o něm a podívat se

přímo do míst, kde pivo vzniká.

Rádi se k nám potom vracejí.

Dělá mi radost, že nemálo z nich

je z Prahy 8. Češi už pivo pouze

nepijí, zajímají se i jeho výrobu,

rozmanité chutě, nové vůně.

Již jste zmínil, že letos na jaře

oslavil pivovar Cobolis výročí

svého vzniku a zároveň výročí

první uvařené várky. Při této

příležitosti jste 24. a 25. května

pořádali i velkou oslavu pro

veřejnost. Co se tehdy v pivovaru

a jeho okolí odehrávalo?

Narozeniny jsme oslavili, nebojím se to říct, velkolepě. Uvařili

jsme speciální výroční ležák,

který slavnostně narážel pan

starosta Ondřej Gros (ODS).

Během akce proběhla i další

slavnostní narážečka – představili jsme pivo s názvem Společné

z Budvaru. To jsme uvařili podle

společné receptury s mým

dlouholetým kamarádem Alešem Dvořákem, sládkem z Národního pivovaru Budvar. Lidé

mohli ochutnávat i další naše

piva, zároveň piva od spřátelených hostujících minipivovarů.

Pozvali jsme ty, které nám pomáhaly v našich začátcích. Chci jim

tímto poděkovat.

Akce nebyla ale jen o pití piva,

návštěvníkům jsme se snažili

předat nenásilnou formou

informace o věcech okolo piva

a trochu je vzdělat. Nechyběla

ani bohatá kulturní produkce,

která se odehrávala před naším

pivovarem, v pivovaru, ale také

v KD Ládví. Chtěl bych poděkovat za významnou pomoc s pořadatelstvím našich narozenin

vedení naší městské části i pivovaru Budvar. Již brzy budeme ve

spolupráci pokračovat.

Dozvěděla jsem se, že něco

podobného chystáte i na září. Kdy

akce proběhne a na co se můžeme

těšit?

Chystáme další společenskou

událost, která u nás proběhne

27. září v rámci akce Dny českého piva ve všech dobrých hospodách. Hlavním mottem bude

požehnání našeho pivovaru od

zástupců římskokatolické církve.

Chystáte nějaké speciální pivo

pro tuto událost?

(s úsměvěm) Nechte se překvapit a přijďte se podívat...

Kde se bude akce odehrávat?

Akce bude probíhat venku před

KD Ládví, přímo u východu

z metra stanice Ládví, v pivovaru Cobolis a v Kulturním domě

Ládví.

Jaká piva vaříte? Liší se od těch,

se kterými se setkáváme v běžné

nabídce?

V nabídce našeho pivovaru i na

čepu restaurace máme našeho

výčepního Předáka, dvanáctku

Praotce a svrchně kvašená piva

zastupuje APA Nevada. Krom

Na co se můžeme těšit kromě

skvělého piva?

Hlavním bodem programu bude

duchovní požehnání našeho

pivovaru. Dále se návštěvníci

mohou těšit na spousty dobrého

jídla a pití. Opět nebude chybět

ani vzdělávací diskuse o pivu

a prohlídky našeho pivovaru.

Novinkou bude kulturní program, kde se snažíme podpořit

místní kapely. Na akci budou

vystupovat kapely z Prahy 8,

které mezi sebou budou soutěžit. Hlasovat může každý, kdo na

akci bude. Vítězné kapely dostanou nejen finanční ohodnocení,

ale i možnost zahrát si v Kulturním domě Ládví, kde budou mít

k dispozici kvalitní techniku

a profesionální personál. Vstupné si kapely budou vybírat samy.

Máme tam ještě pár volných

míst. Kapely se stále mohou

hlásit, měly by si ale pospíšit.

Vím, že máte na starosti především vaření piva, ale přesto se

zeptám. Jak vnímáte další části

Cobolisu, restauraci s kuchyní

a pekárnu?

Všechny spolu souvisí a dávají

jako celek větší smysl. K dobrému pivu vždy patřilo dobré

jídlo. Pivovar vyprodukuje velké

množství mláta, které se vozí na

farmu v jižních Čechách. Mlátem, pivovarskými kvasnicemi

a dalšími přírodními krmivy

jsou pak živena zvířata, která se

celoročně pohybují na venkovních pastvinách v přirozeném

prostředí. Proto je jejich maso

skutečným masem a zákazník

si u nás pochutná na výborném

bio hovězím nebo vepřovém

z menšího farmového chovu.

Ke všem pokrmům podáváme

čerstvé pečivo, upečené v naší

pekárně. Já sám si rád dám ještě

sladkou tečku v naší kavárně –

skvělou kávu s naším

zákuskem.

Gabriela Málková