34
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / září 2019
www.praha8.cz
Kultura
Pivovar z Ládví
Cobolis připraví pivní
slavnost a získá požehnání
nnNa přelomu let 2017 a 2018
vyrostl v suterénu KD Ládví
pivovar Cobolis. Je to malý
řemeslný pivovar, který
nejprve vyráběl pivo především pro vlastní restauraci,
dnes však prodává více než
polovinu produkce do stovky
dalších hospod a pivoték.
Vyrábí klasická česká piva,
moderní americké ejly nebo
pšeničná piva německého
typu.
Pivovar se inspiruje stoletými
recepturami, jako je anglické
ESB, a nebrání se ani novinkám
v říši piva, jakými jsou Brut IPA
a New England IPA. Restaurace
byla otevřena loni v dubnu.
Původní restaurace kulturního
domu je od základů přestavěna
na moderní podnik kombinující
industriální styl se dřevem.
Nabízí deset druhů vlastních piv
na čepu a ještě více v lahvích,
čerstvé pečivo a jídla z čerstvých
surovin. Součástí pivovaru je
i kavárna sousedící s restaurací
a nabízející kromě výborné kávy,
zákusky, dezerty a chléb, bílé
i bezlepkové pečivo z vlastní
pekárny.
Sládkem pivovaru je Pavel
Palouš, který se k vaření piva
dostal v Zámeckém pivovaru
Frýdlant. Jeho piva posbírala
řadu ocenění a on sám byl vyhlášen Sládkem roku 2018. I Cobolis se už může chlubit zlatou
medailí za světlý ležák z degustační soutěže při Slunci ve skle
v Plzni a dalšími oceněními
z Jarní ceny českých sládků,
Pivní pečeti nebo z Padochova.
Dalším počinem sládka Palouše je pivo s názvem Společné
z Budvaru, uvařené podle společné receptury se sládkem Alešem
Dvořákem z Budějovického
Budvaru.
Vaříte pivo v KD Ládví již přes rok,
jak se vám v Praze 8 líbí?
To, že už jsme tu rok, jsem si
uvědomil až ve chvíli, když jsme
slavili první narozeniny. Cítím
se zde dobře. Z Prahy 8 se stává
můj druhý domov.
Jakou máte odezvu od místních
obyvatel, chutná jim vaše pivo?
Chutná, alespoň pokud mohu
stálé nabídky si můžete vychutnat další naše piva, která mají
původ v různých částech světa.
Vždy jich je okolo deseti druhů
a postupně je obměňujeme.
U nás vnímáme vaření piva jako
řemeslo, a to má zlaté dno, když
se dělá poctivě. A skutečně nás
to baví – věřím, že je to poznat.
Jaké další pivovary kromě
Cobolisu můžeme očekávat?
Pozvané jsou například pivovary
Beer Factory, Budvar, Čestmír,
Pioneer Beer, Riskater, Trilobit,
Zichovec.
Sládek Pavel Palouš v sutérenu KD Ládví vaří pivo. Foto: KD Ládví
soudit. Lidé oceňují i pravidelné
pondělní narážečky ze samospádu nově uvařených piv, kdy
mohou pivo rovnou ochutnat,
popovídat si o něm a podívat se
přímo do míst, kde pivo vzniká.
Rádi se k nám potom vracejí.
Dělá mi radost, že nemálo z nich
je z Prahy 8. Češi už pivo pouze
nepijí, zajímají se i jeho výrobu,
rozmanité chutě, nové vůně.
Již jste zmínil, že letos na jaře
oslavil pivovar Cobolis výročí
svého vzniku a zároveň výročí
první uvařené várky. Při této
příležitosti jste 24. a 25. května
pořádali i velkou oslavu pro
veřejnost. Co se tehdy v pivovaru
a jeho okolí odehrávalo?
Narozeniny jsme oslavili, nebojím se to říct, velkolepě. Uvařili
jsme speciální výroční ležák,
který slavnostně narážel pan
starosta Ondřej Gros (ODS).
Během akce proběhla i další
slavnostní narážečka – představili jsme pivo s názvem Společné
z Budvaru. To jsme uvařili podle
společné receptury s mým
dlouholetým kamarádem Alešem Dvořákem, sládkem z Národního pivovaru Budvar. Lidé
mohli ochutnávat i další naše
piva, zároveň piva od spřátelených hostujících minipivovarů.
Pozvali jsme ty, které nám pomáhaly v našich začátcích. Chci jim
tímto poděkovat.
Akce nebyla ale jen o pití piva,
návštěvníkům jsme se snažili
předat nenásilnou formou
informace o věcech okolo piva
a trochu je vzdělat. Nechyběla
ani bohatá kulturní produkce,
která se odehrávala před naším
pivovarem, v pivovaru, ale také
v KD Ládví. Chtěl bych poděkovat za významnou pomoc s pořadatelstvím našich narozenin
vedení naší městské části i pivovaru Budvar. Již brzy budeme ve
spolupráci pokračovat.
Dozvěděla jsem se, že něco
podobného chystáte i na září. Kdy
akce proběhne a na co se můžeme
těšit?
Chystáme další společenskou
událost, která u nás proběhne
27. září v rámci akce Dny českého piva ve všech dobrých hospodách. Hlavním mottem bude
požehnání našeho pivovaru od
zástupců římskokatolické církve.
Chystáte nějaké speciální pivo
pro tuto událost?
(s úsměvěm) Nechte se překvapit a přijďte se podívat...
Kde se bude akce odehrávat?
Akce bude probíhat venku před
KD Ládví, přímo u východu
z metra stanice Ládví, v pivovaru Cobolis a v Kulturním domě
Ládví.
Jaká piva vaříte? Liší se od těch,
se kterými se setkáváme v běžné
nabídce?
V nabídce našeho pivovaru i na
čepu restaurace máme našeho
výčepního Předáka, dvanáctku
Praotce a svrchně kvašená piva
zastupuje APA Nevada. Krom
Na co se můžeme těšit kromě
skvělého piva?
Hlavním bodem programu bude
duchovní požehnání našeho
pivovaru. Dále se návštěvníci
mohou těšit na spousty dobrého
jídla a pití. Opět nebude chybět
ani vzdělávací diskuse o pivu
a prohlídky našeho pivovaru.
Novinkou bude kulturní program, kde se snažíme podpořit
místní kapely. Na akci budou
vystupovat kapely z Prahy 8,
které mezi sebou budou soutěžit. Hlasovat může každý, kdo na
akci bude. Vítězné kapely dostanou nejen finanční ohodnocení,
ale i možnost zahrát si v Kulturním domě Ládví, kde budou mít
k dispozici kvalitní techniku
a profesionální personál. Vstupné si kapely budou vybírat samy.
Máme tam ještě pár volných
míst. Kapely se stále mohou
hlásit, měly by si ale pospíšit.
Vím, že máte na starosti především vaření piva, ale přesto se
zeptám. Jak vnímáte další části
Cobolisu, restauraci s kuchyní
a pekárnu?
Všechny spolu souvisí a dávají
jako celek větší smysl. K dobrému pivu vždy patřilo dobré
jídlo. Pivovar vyprodukuje velké
množství mláta, které se vozí na
farmu v jižních Čechách. Mlátem, pivovarskými kvasnicemi
a dalšími přírodními krmivy
jsou pak živena zvířata, která se
celoročně pohybují na venkovních pastvinách v přirozeném
prostředí. Proto je jejich maso
skutečným masem a zákazník
si u nás pochutná na výborném
bio hovězím nebo vepřovém
z menšího farmového chovu.
Ke všem pokrmům podáváme
čerstvé pečivo, upečené v naší
pekárně. Já sám si rád dám ještě
sladkou tečku v naší kavárně –
skvělou kávu s naším
zákuskem.
Gabriela Málková