K létu, jak jsem již psal v minulém čísle, neodmyslitelně patří grilování. Ale nejen z masa je člověk živ.
Nikoli kvůli stále rostoucím cenám, ale hlavně pro zdraví bychom svoji stravu měli pravidelně doplňovat o vitamíny a minerální látky. A k tomu nám dopomůže zelenina a ovoce.
Možná jste si již z mých receptů všimli, že se snažím pokaždé využít roční období, a tím pádem sezonnost. Nejinak tomu bude dnes. Tentokrát jsem vsadil na jahody. Jsou nabité vitamíny a minerály. Kromě vitamínů C a K obsahují kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Navíc jsou jahody nízkokalorické ovoce, takže k masu ideální příloha.
A teď už jsem to prozradil. Ano, kdo čeká nějakou bublaninu, buchtu nebo snad jahody se šlehačkou, ten je na omylu. Dnes si uděláme jahody jako salát, a co víc, půjde o salát s makovým dresinkem.
Radek Pálka
Jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem
Suroviny na salát:
- 1 balení rukoly (125 g)
- 250 g jahod
- půlka červené cibule
- jedna salátová okurka
- 60 g ořechů (vlašské, lískové, pekanové)
- 60 g sušených brusinek
- 1 vanička řeřichy
- 200 g čerstvého kozího sýru
Suroviny na zálivku:
- 80 ml rostlinného oleje
- 4 velké jahody
- špetka soli
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce celého máku
Postup:
Připravte zálivku.
Tyčovým mixérem rozmixujte všechny suroviny kromě máku, dokud nebude zálivka krásně hladká.
Pak vmíchejte mák.
Ve velké míse promíchejte zelené lístky rukoly, na plátky nakrájené jahody, na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli, okurku na kostičky, ořechy a brusinky.
Připravený salát zalijte protřepanou zálivkou, opatrně promíchejte a na salát rozdrobte kozí sýr. A je hotovo.
Salát je jednoduchý a zdravý. Krásné léto.