30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LISTOPAD 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Husa? Kdy jindy

než v listopadu

Když jsem psal

Šumavskou kuchařku,

tak jsem pochopil, kde

tradice Martinských hus

a kachen vznikla.

Začátkem listopadu končila

čeledi u větších sedláků služba

a sjednávali si práci na další

rok. A vzhledem k tomu, že

kachny a husy bylo náročné

uchovat přes tuhé šumavské

zimy, většina drůbeže se tak

právě v tomto období vybila

a upekla, aby se čeleď dosyta

najedla.

Některá vína ve sklepě byla

tou dobou už připravená k pití

a bývalo zvykem před koncem

služby ochutnávat první vína

z nové úrody. Sklizeň už byla

v bezpečí pod střechou, blížil se

klidný advent a předvánoční půst. Něco o tom vědí i lidové

Svatomartinská husa pět hodin pečená

SUROVINY:

 1 ks husa

 2 lžíce soli

 4 lžíce kmínu

POSTUP:

Očištěnou a omytou husu si

připravíme nejlépe den předem:

dáme do pekáče, důkladně

nasolíme, okmínujeme z obou

stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením

rozkrojíme dvě jablka a vložíme

do husy, díky nim zůstane husa

hezky šťavnatá. Zbytek jablek

rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.

 Na pečenou husu

či kachnu potřebujete

minimálně surovin

moudrosti. Na den svatého

biskupa Martina milý hospodář

a jeho družina husy jedí, víno

k tomu pijíce, štědrého Martina

chválíce; páni, žáci a kněží se

radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu

mívají a u jiných pánů se

zjednávají.

O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina

je husa a džbán vína.

Na svatého Martina nejlepší je

husina; pohleď na hruď i na

kosti, poznáš, jaká zima se

Podlijeme vodou, případně

i svatomartinským vínem, dáme

do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme

20 minut. Následně troubu

stáhneme na 140 stupňů a za

občasného podlévání výpekem

pečeme přibližně další čtyři

hodiny (na první dvě můžeme

přikrýt alobalem).

Pro docílení křupavé kůrčičky

na poslední čtvrt hodiny

zvýšíme teplotu v troubě na

240 °C a poctivě co chvíli poléváme výpekem, popřípadě

zvedneme pekáč do střední

polohy v troubě a zapneme na

deset minut gril.

přihostí. Je-li kobylka martinské

husy hnědá, bude málo sněhu

a na holo mrznout; je-li však

bílá, bude hodně sněhu.

Pokud hledáte tip na vánoční

dárek, tak právě Šumavská

kuchařka plná tradičních receptů

a krásných fotek by mohla být

tím pravým. Objednat ji můžete

na www.sefkucharuvdenik.cz.

Radek Pálka

Pro členy klubu

připravujeme zajímavý

program:

 přednášky kurátorů,

archeologů, historiků

a dalších odborníků

Přidejte se k nám

a zažijte víc

 komentované vycházky

a prohlídky expozic i výstav

 pozvánky na vernisáž

a další muzejní akce

Udělejte radost sobě nebo svým

blízkým rokem výjimečných

zážitků s pražskou historií.

www.muzeumprahy.cz

Osmička

PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU

Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797

Náklad: 60 000 ks

Distribuce: Česká distribuční, a. s.

Adresa redakce:

Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)

180 48 Praha 8 – Libeň

E-mail: osmicka@praha8.cz

Příjem inzerce:

Lenka Jančijuková,

E-mail: inzerce@praha8.cz

Tel.: 222 805 112

Šéfredaktor:

Tomáš Kňourek

E-mail: tomas.knourek@praha8.cz

Infocentrum MČ Praha 8:

Tel.: 222 805 505, 222 805 506

Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,

v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava

Podávání novinových zásilek

povolila Česká pošta, s. p.,

Odštěpný závod Praha,

č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.

Registrace: MK ČR E 12043

Za věcnou správnost textů odpovídají

autoři, u inzerátů inzerenti.

Toto číslo bylo uzavřeno 10. října 2022

a vyšlo 24. října 2022.

Redakční uzávěrka příštího,

prosincového čísla je 7. listopadu 2022.

Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích MČ Praha 8 a zaručuje,

že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů, fotografií a audiovizuálních materiálů,

zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8, a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.