30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LISTOPAD 2022
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Husa? Kdy jindy
než v listopadu
Když jsem psal
Šumavskou kuchařku,
tak jsem pochopil, kde
tradice Martinských hus
a kachen vznikla.
Začátkem listopadu končila
čeledi u větších sedláků služba
a sjednávali si práci na další
rok. A vzhledem k tomu, že
kachny a husy bylo náročné
uchovat přes tuhé šumavské
zimy, většina drůbeže se tak
právě v tomto období vybila
a upekla, aby se čeleď dosyta
najedla.
Některá vína ve sklepě byla
tou dobou už připravená k pití
a bývalo zvykem před koncem
služby ochutnávat první vína
z nové úrody. Sklizeň už byla
v bezpečí pod střechou, blížil se
klidný advent a předvánoční půst. Něco o tom vědí i lidové
Svatomartinská husa pět hodin pečená
SUROVINY:
1 ks husa
2 lžíce soli
4 lžíce kmínu
POSTUP:
Očištěnou a omytou husu si
připravíme nejlépe den předem:
dáme do pekáče, důkladně
nasolíme, okmínujeme z obou
stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením
rozkrojíme dvě jablka a vložíme
do husy, díky nim zůstane husa
hezky šťavnatá. Zbytek jablek
rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.
Na pečenou husu
či kachnu potřebujete
minimálně surovin
moudrosti. Na den svatého
biskupa Martina milý hospodář
a jeho družina husy jedí, víno
k tomu pijíce, štědrého Martina
chválíce; páni, žáci a kněží se
radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu
mívají a u jiných pánů se
zjednávají.
O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina
je husa a džbán vína.
Na svatého Martina nejlepší je
husina; pohleď na hruď i na
kosti, poznáš, jaká zima se
Podlijeme vodou, případně
i svatomartinským vínem, dáme
do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme
20 minut. Následně troubu
stáhneme na 140 stupňů a za
občasného podlévání výpekem
pečeme přibližně další čtyři
hodiny (na první dvě můžeme
přikrýt alobalem).
Pro docílení křupavé kůrčičky
na poslední čtvrt hodiny
zvýšíme teplotu v troubě na
240 °C a poctivě co chvíli poléváme výpekem, popřípadě
zvedneme pekáč do střední
polohy v troubě a zapneme na
deset minut gril.
přihostí. Je-li kobylka martinské
husy hnědá, bude málo sněhu
a na holo mrznout; je-li však
bílá, bude hodně sněhu.
Pokud hledáte tip na vánoční
dárek, tak právě Šumavská
kuchařka plná tradičních receptů
a krásných fotek by mohla být
tím pravým. Objednat ji můžete
na www.sefkucharuvdenik.cz.
Radek Pálka
Pro členy klubu
připravujeme zajímavý
program:
přednášky kurátorů,
archeologů, historiků
a dalších odborníků
Přidejte se k nám
a zažijte víc
komentované vycházky
a prohlídky expozic i výstav
pozvánky na vernisáž
a další muzejní akce
Udělejte radost sobě nebo svým
blízkým rokem výjimečných
zážitků s pražskou historií.
www.muzeumprahy.cz
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,
v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 10. října 2022
a vyšlo 24. října 2022.
Redakční uzávěrka příštího,
prosincového čísla je 7. listopadu 2022.
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích MČ Praha 8 a zaručuje,
že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů, fotografií a audiovizuálních materiálů,
zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8, a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.