Když jsem psal Šumavskou kuchařku, tak jsem pochopil, kde tradice Martinských hus a kachen vznikla.
Začátkem listopadu končila čeledi u větších sedláků služba a sjednávali si práci na další rok. A vzhledem k tomu, že kachny a husy bylo náročné uchovat přes tuhé šumavské zimy, většina drůbeže se tak právě v tomto období vybila a upekla, aby se čeleď dosyta najedla.
Některá vína ve sklepě byla tou dobou už připravená k pití a bývalo zvykem před koncem služby ochutnávat první vína z nové úrody. Sklizeň už byla v bezpečí pod střechou, blížil se klidný advent a předvánoční půst. Něco o tom vědí i lidové moudrosti. Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.
O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.
Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.
Svatomartinská husa pět hodin pečená
Suroviny:
1 ks husa
2 lžíce soli
4 lžíce kmínu
Postup:
Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem: dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.
Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další čtyři hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).
Pro docílení křupavé kůrčičky na poslední čtvrt hodiny zvýšíme teplotu v troubě na 240 °C a poctivě co chvíli poléváme výpekem, popřípadě zvedneme pekáč do střední polohy v troubě a zapneme na deset minut gril.
Pokud hledáte tip na vánoční dárek, tak právě Šumavská kuchařka plná tradičních receptů a krásných fotek by mohla být tím pravým. Objednat ji můžete na www.sefkucharuvdenik.cz.
Na pečenou husu či kachnu potřebujete minimálně surovin
Radek Pálka