38 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVEN 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Neprávem nedoceněné švestky

Září, to je pro zahrádkáře

a nás kuchaře radost.

Dozrávají jablka či hrušky,

stále máme k dispozici

maliny, ostružiny

a spoustu dalších

přírodních dobrot.

Ze zeleniny nesmím zapomenout na cukety, sklízíme první

dýně. Jak říkám, ráj na zemi.

Pochopitelně nesmím zapomenout na houby, které, doufám,

i letos po tom horkém létě

porostou.

Já se ale zastavím u švestek.

Ovoce, které všichni známe, ale

které, alespoň mám pocit, je

stále nedoceněno. A přitom se

švestky kromě skvělé chuti

a pestrého využití v kuchyni

mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není až

tak známé jako recepty na

koláče.

Z vitaminů obsahují švestky

sice pouze vitamin E, zato

minerálních látek mají spoustu –

Radek Pálka (45)

 Švestky pomáhají léčit spoustu zdravotních problémů

vápník, hořčík, fosfor, draslík.

Dále jsou bohaté na vlákninu,

třísloviny a organické kyseliny.

Dokonce jsou plody švestek

výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin,

jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy,

snižují hladinu cholesterolu.

Velmi účinné jsou při střevních

problémech a zácpě.

A co bych to byl za patriota

z východu Čech, kdybych se

nepodělil o následující recept.

Radek Pálka

 Žije s rodinou již řadu let

v Bohnicích.

 Jako šéfkuchař působil v Německu, Americe, Africe, Itálii.

Byl členem Národního týmu

kuchařů a cukrářů ČR.

 V současné době pracuje jako

šéfkuchař hotelu Duo na

Střížkově. Pamětníci ho

mohou znát třeba z pořadu

Mňam aneb Prima vařečka.

Klasické české slíváky

SUROVINY:

POSTUP PŘÍPRAVY:

 500 g hladké

mouky

 1 vejce

 1 kostka

droždí

 1 vanilkový

cukr

 60 g cukru

krupice

 špetka soli

 300

ml mléka

 100 g másla

 500

g švestek

 olej

Do mouky uděláme důlek,

rozdrobíme droždí, posypeme

trochou cukru a zalijeme vlažným

mlékem. Necháme vzejít kvásek.

Potom přidáme zbylý cukr, vejce

rozšlehané v mléce, špetku soli,

rozehřáté máslo a vanilkový

cukr. Vypracujeme těsto, které

posypeme moukou, přikryjeme

utěrkou a necháme kynout. Po

vykynutí z těsta odkrojujeme

lžící kousky, ze kterých uděláme

bochánky. Bochánky potom

splácneme, naplníme švestkou

– nejlépe dát dvě půlky (pokud

jsou švestky kyselé, dejte k nim

kostku cukru do každého slíváku), a uděláme balíček. Ten

namočíme do misky s olejem

a klademe na pekáč.

Buchty pečeme ve vyhřáté

troubě na 180 °C dočervena.

Upečené buchty ještě potřeme

slabě olejem, aby nebyly suché.

Toho oleje se nebojte. Slíváky

jsou sice trochu mastnější, ale

o to chutnější.

Osmička

PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU

Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797

Náklad: 60 000 ks

Distribuce: Česká distribuční, a. s.

Adresa redakce:

Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)

180 48 Praha 8 – Libeň

E-mail: osmicka@praha8.cz

Příjem inzerce:

Lenka Jančijuková,

E-mail: inzerce@praha8.cz

Tel.: 222 805 112

Šéfredaktor:

Tomáš Kňourek

E-mail: tomas.knourek@praha8.cz

Redakční rada:

Tomáš Mrázek (předseda),

Martin Štěrba (místopředseda),

Jiří Vítek, Jana Solomonová, Tomáš Pavlů,

Tomáš Tatranský, Michal Kalina

Infocentrum MČ Praha 8:

Tel.: 222 805 505, 222 805 506

Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,

v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava

Podávání novinových zásilek

povolila Česká pošta, s. p.,

Odštěpný závod Praha,

č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.

Registrace: MK ČR E 12043

Za věcnou správnost textů odpovídají

autoři, u inzerátů inzerenti.

Toto číslo bylo uzavřeno 7. srpna 2022

a vyšlo 23. srpna 2022.

Redakční uzávěrka příštího,

říjnového čísla je 13. září 2022

Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích

MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,

fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,

a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.