38 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVEN 2022
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Neprávem nedoceněné švestky
Září, to je pro zahrádkáře
a nás kuchaře radost.
Dozrávají jablka či hrušky,
stále máme k dispozici
maliny, ostružiny
a spoustu dalších
přírodních dobrot.
Ze zeleniny nesmím zapomenout na cukety, sklízíme první
dýně. Jak říkám, ráj na zemi.
Pochopitelně nesmím zapomenout na houby, které, doufám,
i letos po tom horkém létě
porostou.
Já se ale zastavím u švestek.
Ovoce, které všichni známe, ale
které, alespoň mám pocit, je
stále nedoceněno. A přitom se
švestky kromě skvělé chuti
a pestrého využití v kuchyni
mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není až
tak známé jako recepty na
koláče.
Z vitaminů obsahují švestky
sice pouze vitamin E, zato
minerálních látek mají spoustu –
Radek Pálka (45)
Švestky pomáhají léčit spoustu zdravotních problémů
vápník, hořčík, fosfor, draslík.
Dále jsou bohaté na vlákninu,
třísloviny a organické kyseliny.
Dokonce jsou plody švestek
výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin,
jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy,
snižují hladinu cholesterolu.
Velmi účinné jsou při střevních
problémech a zácpě.
A co bych to byl za patriota
z východu Čech, kdybych se
nepodělil o následující recept.
Radek Pálka
Žije s rodinou již řadu let
v Bohnicích.
Jako šéfkuchař působil v Německu, Americe, Africe, Itálii.
Byl členem Národního týmu
kuchařů a cukrářů ČR.
V současné době pracuje jako
šéfkuchař hotelu Duo na
Střížkově. Pamětníci ho
mohou znát třeba z pořadu
Mňam aneb Prima vařečka.
Klasické české slíváky
SUROVINY:
POSTUP PŘÍPRAVY:
500 g hladké
mouky
1 vejce
1 kostka
droždí
1 vanilkový
cukr
60 g cukru
krupice
špetka soli
300
ml mléka
100 g másla
500
g švestek
olej
Do mouky uděláme důlek,
rozdrobíme droždí, posypeme
trochou cukru a zalijeme vlažným
mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme zbylý cukr, vejce
rozšlehané v mléce, špetku soli,
rozehřáté máslo a vanilkový
cukr. Vypracujeme těsto, které
posypeme moukou, přikryjeme
utěrkou a necháme kynout. Po
vykynutí z těsta odkrojujeme
lžící kousky, ze kterých uděláme
bochánky. Bochánky potom
splácneme, naplníme švestkou
– nejlépe dát dvě půlky (pokud
jsou švestky kyselé, dejte k nim
kostku cukru do každého slíváku), a uděláme balíček. Ten
namočíme do misky s olejem
a klademe na pekáč.
Buchty pečeme ve vyhřáté
troubě na 180 °C dočervena.
Upečené buchty ještě potřeme
slabě olejem, aby nebyly suché.
Toho oleje se nebojte. Slíváky
jsou sice trochu mastnější, ale
o to chutnější.
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Redakční rada:
Tomáš Mrázek (předseda),
Martin Štěrba (místopředseda),
Jiří Vítek, Jana Solomonová, Tomáš Pavlů,
Tomáš Tatranský, Michal Kalina
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,
v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 7. srpna 2022
a vyšlo 23. srpna 2022.
Redakční uzávěrka příštího,
říjnového čísla je 13. září 2022
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích
MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,
fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,
a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.