Nový rok a leden obecně je plný přesvědčení a plánů o tom, jak budeme striktně dodržovat naše předsevzetí. Jak zhubneme, jak přestaneme kouřit, jak omezíme čas strávený na mobilu a sociálních sítích, jak budeme víc chodit do přírody...

Někomu to vydrží pár dnů, někomu pár týdnů, měsíců a u mnohých zůstane jen u přání. Já si roky žádná předsevzetí nedávám, především proto, abych nezažil zklamání z neúspěchu. Ale letos jedno předsevzetí mám, i když to není předsevzetí v tom správném smyslu slova. Jedná se totiž o slib, že v roce 2023 vyjde Kuchařka jižní Moravy. Vy, co mou práci sledujete, asi víte, že se v tomto případě bude jednat již o mou třetí knihu.

A právě díky práci na jihomoravské kuchařce jsem přišel na mnoho úžasných, skoro až zapomenutých receptů, o které bych se s vámi rád v průběhu tohoto roku podělil.

A tím prvním receptem jsou béleše.

Béleše či báleše jsou vlastně takové kynuté placky moravské kuchyně. Řekněme něco jako běžné pečivo z jednoduchého kynutého těsta, pečené nasucho na plotně. Béleše se daly použít skoro ke všemu, prostě jako rohlík. Se zavařeninou, s tvarohem, ale taky k masu, k zelí nebo k polévce.

Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak béleše jsou něco mezi langošem a bavorskými vdolečky. Jsou to placky, které potřebují vlastně jen trochu mouky a droždí, času, tepla a práce. Dají se opékat na sucho na kamnech nebo na pánvi, ale stejně tak se mohou usmažit. Béleše jsou placaté, mají důlek uprostřed, a tak snadno pojmou tekutou zavařeninu, měkký tvaroh, zakysanou smetanu, nebo třeba dušené zelí. Já osobně mám rád ještě teplé béleše s máslem a třeba plátkem kvalitní šunky.

Béleše lze použít ke slaným i sladkým pokrmům


Moravské béleše

Suroviny na jednu dávku (cca 20 kusů):

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

1/2 kostky droždí

1 lžíce cukru moučka

2 žloutky

velká špetka soli

Na dokončení:

mouka na posypání pracovní plochy

sádlo nebo máslo na potření

zavařenina, tvaroh, strouhaný tvaroh, povidla, mletý mák a další dobroty na dochucení

Postup přípravy:

Mléko trochu ohřejte, aby bylo vlažné. Do jeho poloviny rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky, rozmíchejte a nechte 5 až 10 minut zpěnit, tedy vzejít kvásek. 

Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky a sůl. Vlijte kvásek, promíchejte a za postupného přilévání i zbytku vlažného mléka vypracujte vařečkou těsto, které je hebké, měkké a skoro nelepivé. Nebojte se práce a pořádně těstu dejte zabrat, čím víc, tím líp. Případně vše svěřte kuchyňskému robotu, který hebké těsto vypracuje během pěti minut.

Vál důkladně poprašte moukou. Ještě nevykynuté těsto vykrajujte lžící a tyto bochánky pokládejte na připravený vál. Teprve teď nechte kousky těsta 20 až 30 minut vykynout, až kousky na vále zdvojnásobí svůj objem.

Nyní rozehřejte plotýnku nebo suchou litinovou pánev. Vykynuté kousky těsta konečky prstů vytvarujte tak, že těsto roztlačíte ze středu směrem k okrajům a vytvoříte vdolek s důlkem uprostřed a silnějšími okraji. 

Měl by mít zhruba velikost dlaně. Tyto placky pokládejte do suché pánve nebo na plotýnku a pečte nasucho asi tři minuty po každé straně, dokud povrch zřetelně nezezlátne. Ještě teplé béleše potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem a udržujte v teple. 

Pak už je to jen na vás, s čím si je dáte. Se zavařeninou, tvarohem, zakysanou smetanou, dušeným zelím či k polévce, tedy jak je libo.

Radek Pálka