Od ledna se můžete těšit na nové kurzy vaření s Osmičkou pro rodinu, které opět povede Masterchefka Bára Mosorjaková. 

Máte za sebou společně s Osmičkou pro rodinu úspěšný půlrok vedení kurzů vaření pro ukrajinské uprchlické maminky. Jak byste je zhodnotila? 

Osmička pro rodinu mě oslovila právě v souvislosti s projektem kurzů vaření pro uprchlické ukrajinské maminky, ke kterým se připojily české, a společně i se svými dětmi vařily. Ráda se zapojuji do dobročinných aktivit, proto jsem nabídku bez nějakého většího váhání přijala. Obávala jsem se jazykové bariéry, na druhou stranu díky své modelingové minulosti a životu v zahraničí vím, že v takovýchto případech je nutné prostě skočit do vody a plavat. Celkově jsem z akce měla dobrý pocit, protože asi víc než vaření bylo podle mě pro Ukrajinky důležité získat pocit, že jsou u nás vítány a že mohly přijít na jiné myšlenky. 

O jaké kurzy půjde tentokrát? 

Od ledna budeme mít kurzy vaření přizpůsobené aktuální ekonomické situaci. To znamená, že bych chtěla maminkám dávat tipy, jak vařit levně, úsporně a efektivně, zároveň chutně a hezky. Je to sice docela oříšek, není to však nemožné. Kurzy se budou konat jednou měsíčně vždy ve Skautské klubovně v Dolákově ulici a jsou pro všechny účastníky zdarma. Poprvé budeme vařit ve středu 18. ledna 2023 od 10 hodin. 

Jak jste se dostala k vaření a proč se specializujete právě na rodinné vaření? 

Tyto dvě věci spolu totiž úzce souvisí. K vaření jsem se, asi jako každá druhá maminka, dostala až skrze vlastní rodinu. Dobré jídlo jsem ale měla ráda vždycky, od malička jsem byla hodně vybíravá a při cestování po světě mě jídlo ohromně zajímalo. 

Po mateřské dovolené a hledání nového uplatnění to byla jasná první volba. Začala jsem se vzdělávat a fotit jídlo pro jeden módní časopis, odtud byl už jen krůček k dalším zakázkám. 

Abych se toho naučila ještě víc, přihlásila jsem se do soutěže Masterchef, kde jsem opravdu získala jak nové zkušenosti, tak cenné kontakty a přátele. Rozhodně si ale netroufám tvrdit, že bych byla na úrovni nějakého michelinského kuchaře. 

A nejbližší plány? 

Právě jsem těsně před zadáním své první kuchařky do tisku. Bude se jmenovat Kuchařka od Báry pro mámy a táty. Vydává ji nakladatelství Knihy Dobrovský a podporu k jejímu vzniku jsem získala také od Osmičky pro rodinu. 

Logicky v ní bude spousta receptů především pro děti. Každopádně jsem jídla tvořila tak, aby se jimi mohli nasytit i dospělí a nepřipadali si při tom jako strávníci mateřské školky. Moc dobře totiž znám ty situace, kdy z časových důvodů máma zvládne uvařit akorát dětské jídlo a pak se sama krmí jakousi nedochucenou batolecí krmí. 

(red)