30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LEDEN 2023
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Zapomenuté
moravské béleše
Moravské béleše
SUROVINY NA JEDNU DÁVKU
(cca 20 kusů):
NA TĚSTO:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru moučka
2 žloutky
velká špetka soli
NA DOKONČENÍ:
mouka na posypání pracovní
plochy
sádlo nebo máslo na potření
zavařenina, tvaroh, strouhaný
tvaroh, povidla, mletý mák
a další dobroty na dochucení
POSTUP PŘÍPRAVY:
Béleše lze použít ke slaným i sladkým pokrmům
Nový rok a leden obecně je plný přesvědčení
a plánů o tom, jak budeme striktně dodržovat naše
předsevzetí. Jak zhubneme, jak přestaneme kouřit,
jak omezíme čas strávený na mobilu a sociálních sítích,
jak budeme víc chodit do přírody...
Někomu to vydrží pár dnů,
někomu pár týdnů, měsíců
a u mnohých zůstane jen u přání. Já si roky žádná předsevzetí
nedávám, především proto,
abych nezažil zklamání z neúspěchu. Ale letos jedno předsevzetí mám, i když to není předsevzetí v tom správném smyslu
slova. Jedná se totiž o slib, že
v roce 2023 vyjde Kuchařka
jižní Moravy. Vy, co mou práci
sledujete, asi víte, že se v tomto
případě bude jednat již o mou
třetí knihu.
A právě díky práci na jihomoravské kuchařce jsem přišel na
mnoho úžasných, skoro až
zapomenutých receptů, o které
bych se s vámi rád v průběhu
tohoto roku podělil.
A tím prvním receptem jsou
béleše.
Béleše či báleše jsou vlastně
takové kynuté placky moravské
kuchyně. Řekněme něco jako
běžné pečivo z jednoduchého
kynutého těsta, pečené nasucho
na plotně. Béleše se daly použít
skoro ke všemu, prostě jako
Mléko trochu ohřejte, aby bylo
vlažné. Do jeho poloviny
rozdrobte droždí, přidejte cukr,
lžíci mouky, rozmíchejte a nechte 5 až 10 minut zpěnit, tedy
vzejít kvásek.
Do mísy dejte mouku, přidejte
žloutky a sůl. Vlijte kvásek,
promíchejte a za postupného
přilévání i zbytku vlažného
mléka vypracujte vařečkou
těsto, které je hebké, měkké
a skoro nelepivé. Nebojte se
rohlík. Se zavařeninou, s tvarohem, ale taky k masu, k zelí
nebo k polévce.
Kdybych to měl k něčemu
přirovnat, tak béleše jsou něco
mezi langošem a bavorskými
vdolečky. Jsou to placky, které
potřebují vlastně jen trochu
mouky a droždí, času, tepla
a práce. Dají se opékat na sucho
na kamnech nebo na pánvi, ale
práce a pořádně těstu dejte
zabrat, čím víc, tím líp. Případně
vše svěřte kuchyňskému robotu, který hebké těsto vypracuje
během pěti minut.
Vál důkladně poprašte moukou.
Ještě nevykynuté těsto vykrajujte lžící a tyto bochánky
pokládejte na připravený vál.
Teprve teď nechte kousky těsta
20 až 30 minut vykynout, až
kousky na vále zdvojnásobí svůj
objem.
Nyní rozehřejte plotýnku nebo
suchou litinovou pánev. Vykynuté kousky těsta konečky
prstů vytvarujte tak, že těsto
roztlačíte ze středu směrem
k okrajům a vytvoříte vdolek
s důlkem uprostřed a silnějšími
okraji.
Měl by mít zhruba velikost
dlaně. Tyto placky pokládejte
do suché pánve nebo na plotýnku a pečte nasucho asi tři minuty po každé straně, dokud
povrch zřetelně nezezlátne.
Ještě teplé béleše potřete
rozpuštěným sádlem nebo
máslem a udržujte v teple.
Pak už je to jen na vás, s čím si je
dáte. Se zavařeninou, tvarohem, zakysanou smetanou,
dušeným zelím či k polévce,
tedy jak je libo.
stejně tak se mohou usmažit.
Béleše jsou placaté, mají důlek
uprostřed, a tak snadno pojmou
tekutou zavařeninu, měkký
tvaroh, zakysanou smetanu,
nebo třeba dušené zelí. Já osobně mám rád ještě teplé béleše
s máslem a třeba plátkem kvalitní šunky.
Radek Pálka
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Redakční rada:
Tomáš Mrázek (předseda), Martin Štěrba,
Jana Solomonová, Jiří Vítek, Jan Vocel,
Anna Patočková, Vítězslav Novák,
Tomáš Němeček, David Dvořák
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,
v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 12. prosince 2022
a vyšlo 28. prosince 2022.
Redakční uzávěrka příštího,
únorového čísla je 9. ledna 2023.
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích
MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,
fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,
a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.