30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LEDEN 2023 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Zapomenuté

moravské béleše

Moravské béleše

SUROVINY NA JEDNU DÁVKU

(cca 20 kusů):

NA TĚSTO:

 500 g polohrubé mouky

 250 ml mléka

 1/2 kostky droždí

 1 lžíce cukru moučka

 2 žloutky

 velká špetka soli

NA DOKONČENÍ:

 mouka na posypání pracovní

plochy

 sádlo nebo máslo na potření

 zavařenina, tvaroh, strouhaný

tvaroh, povidla, mletý mák

a další dobroty na dochucení

POSTUP PŘÍPRAVY:

 Béleše lze použít ke slaným i sladkým pokrmům

Nový rok a leden obecně je plný přesvědčení

a plánů o tom, jak budeme striktně dodržovat naše

předsevzetí. Jak zhubneme, jak přestaneme kouřit,

jak omezíme čas strávený na mobilu a sociálních sítích,

jak budeme víc chodit do přírody...

Někomu to vydrží pár dnů,

někomu pár týdnů, měsíců

a u mnohých zůstane jen u přání. Já si roky žádná předsevzetí

nedávám, především proto,

abych nezažil zklamání z neúspěchu. Ale letos jedno předsevzetí mám, i když to není předsevzetí v tom správném smyslu

slova. Jedná se totiž o slib, že

v roce 2023 vyjde Kuchařka

jižní Moravy. Vy, co mou práci

sledujete, asi víte, že se v tomto

případě bude jednat již o mou

třetí knihu.

A právě díky práci na jihomoravské kuchařce jsem přišel na

mnoho úžasných, skoro až

zapomenutých receptů, o které

bych se s vámi rád v průběhu

tohoto roku podělil.

A tím prvním receptem jsou

béleše.

Béleše či báleše jsou vlastně

takové kynuté placky moravské

kuchyně. Řekněme něco jako

běžné pečivo z jednoduchého

kynutého těsta, pečené nasucho

na plotně. Béleše se daly použít

skoro ke všemu, prostě jako

Mléko trochu ohřejte, aby bylo

vlažné. Do jeho poloviny

rozdrobte droždí, přidejte cukr,

lžíci mouky, rozmíchejte a nechte 5 až 10 minut zpěnit, tedy

vzejít kvásek.

Do mísy dejte mouku, přidejte

žloutky a sůl. Vlijte kvásek,

promíchejte a za postupného

přilévání i zbytku vlažného

mléka vypracujte vařečkou

těsto, které je hebké, měkké

a skoro nelepivé. Nebojte se

rohlík. Se zavařeninou, s tvarohem, ale taky k masu, k zelí

nebo k polévce.

Kdybych to měl k něčemu

přirovnat, tak béleše jsou něco

mezi langošem a bavorskými

vdolečky. Jsou to placky, které

potřebují vlastně jen trochu

mouky a droždí, času, tepla

a práce. Dají se opékat na sucho

na kamnech nebo na pánvi, ale

práce a pořádně těstu dejte

zabrat, čím víc, tím líp. Případně

vše svěřte kuchyňskému robotu, který hebké těsto vypracuje

během pěti minut.

Vál důkladně poprašte moukou.

Ještě nevykynuté těsto vykrajujte lžící a tyto bochánky

pokládejte na připravený vál.

Teprve teď nechte kousky těsta

20 až 30 minut vykynout, až

kousky na vále zdvojnásobí svůj

objem.

Nyní rozehřejte plotýnku nebo

suchou litinovou pánev. Vykynuté kousky těsta konečky

prstů vytvarujte tak, že těsto

roztlačíte ze středu směrem

k okrajům a vytvoříte vdolek

s důlkem uprostřed a silnějšími

okraji.

Měl by mít zhruba velikost

dlaně. Tyto placky pokládejte

do suché pánve nebo na plotýnku a pečte nasucho asi tři minuty po každé straně, dokud

povrch zřetelně nezezlátne.

Ještě teplé béleše potřete

rozpuštěným sádlem nebo

máslem a udržujte v teple.

Pak už je to jen na vás, s čím si je

dáte. Se zavařeninou, tvarohem, zakysanou smetanou,

dušeným zelím či k polévce,

tedy jak je libo.

stejně tak se mohou usmažit.

Béleše jsou placaté, mají důlek

uprostřed, a tak snadno pojmou

tekutou zavařeninu, měkký

tvaroh, zakysanou smetanu,

nebo třeba dušené zelí. Já osobně mám rád ještě teplé béleše

s máslem a třeba plátkem kvalitní šunky.

Radek Pálka

Osmička

PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU

Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797

Náklad: 60 000 ks

Distribuce: Česká distribuční, a. s.

Adresa redakce:

Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)

180 48 Praha 8 – Libeň

E-mail: osmicka@praha8.cz

Příjem inzerce:

Lenka Jančijuková,

E-mail: inzerce@praha8.cz

Tel.: 222 805 112

Šéfredaktor:

Tomáš Kňourek

E-mail: tomas.knourek@praha8.cz

Redakční rada:

Tomáš Mrázek (předseda), Martin Štěrba,

Jana Solomonová, Jiří Vítek, Jan Vocel,

Anna Patočková, Vítězslav Novák,

Tomáš Němeček, David Dvořák

Infocentrum MČ Praha 8:

Tel.: 222 805 505, 222 805 506

Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,

v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava

Podávání novinových zásilek

povolila Česká pošta, s. p.,

Odštěpný závod Praha,

č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.

Registrace: MK ČR E 12043

Za věcnou správnost textů odpovídají

autoři, u inzerátů inzerenti.

Toto číslo bylo uzavřeno 12. prosince 2022

a vyšlo 28. prosince 2022.

Redakční uzávěrka příštího,

únorového čísla je 9. ledna 2023.

Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích

MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,

fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,

a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.