30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / DUBEN 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Velikonoce jsou tu. Co zkusit

beránka trochu jinak...

nnKdyž se řekne Velikonoce, hned se mi vybaví barvení vají­

ček, hodování a pomlázka. Dnes už většina lidí Velikonoce

příliš neprožívá a tyto svátky vnímá jako další den volna, ale

dříve měly mnohem větší význam.

Velikonoční tradice jsou spjaty

především s křesťanstvím,

důležitý je symbol kříže. Kristus

byl ukřižován na Velký pátek

a obětoval se za duše věřících.

Velikonoční neděle je největším

křesťanským svátkem, v tento

den Kristus vstal z mrtvých

a přinesl naději a příslib nového

života všem křesťanům.

Pro ateisty jsou Velikonoce

zejména svátkem spojeným

s příchodem jara, znovuzrozením a probuzením přírody.

Trochu mám pocit, že se nám

ty tradice vytrácí. Lidé si kupují

hotové beránky, kupují dokonce

i nabarvená vajíčka, a zeptám-li

se pánů ve svém okolí, kdo

stejně jako já umí uplést pomlázku, moc jich není.

Mezi naše neoblíbenější tradice u nás doma patří velikonoční

nádivka. Rok co rok chodíme

s rodinou v okolí Bohnic na

mladé kopřivy a rok co rok

z těchto kopřiv a pořádného

uzeného upečeme nádivku přes

ZE ZBYTKŮ SUROVIN se dají stvořit velmi chutná jídla. Příkladem je pomazánka

z pečeného masa.

INSTALATÉR

TOPENÁŘ

veškeré opravy a instalace

čištění odpadů, kanalizace

NEPŘETRŽITĚ

Tel: 603 421 968

737 415 417

Rothenberg s.r.o.

Na Slovance 38, Praha 8

placená inzerce

celý pekáč. K tomu domácí

bramborový salát. Co víc si přát.

Snad se vám vaše nádivka dle

mého receptu povede, a kdybyste

se chtěli o své výtvory se mnou

podělit, tak piště na e-mail:

sefkucharuvdenik@gmail.com.

Hezké Velikonoce

Radek Pálka

Tradiční

nádivka

s uzeným

masem

SUROVINY:

 Krkovice uzená 300 g

 Houska (starší) 3 ks

 Vejce 1 ks

 Hrst nasekaných kopřiv

 200 ml mléka

Podle potřeby:

 sůl, pepř barevný drcený

 máslo

 strouhanka

RADEK PÁLKA (44) žije

s rodinou již řadu let v Boh­

nicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Ameri­

ce, Africe, Itálii. Byl členem

Národního týmu kuchařů

a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.

POSTUP:

1. Uzené maso vložte do hrnce

s vodou tak, aby bylo potopené,

a přiklopené ho vařte jednu

hodinu. Vývar z masa nevylévejte.

2. Maso nakrájejte na drobné

kostky. Housky nakrájejte do mísy,

zalijte vývarem nebo mlékem

a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.

3. Velkou hrst kopřiv spařte

vroucí vodou, sceďte, přelijte

studenou vodou a vymačkejte

z nich tekutinu. Kopřivy nakrájejte

nadrobno.

4. Oddělte žloutky od bílků

a z bílků vyšlehejte sníh. K houskám přidejte maso, bylinku, trochu

soli a pepře a spolu se žloutky

promíchejte. Přidejte našlehané

bílky.

5. Máslem vytřenou formu

vysypejte strouhankou, náplň

rozprostřete do pekáče a vložte do

trouby předehřáté na 180 °C

a nechte péct asi půl hodiny.

Doba pečení se bude řídit

vrstvou, kterou jste do pekáčku

vložili. A aby symbol Velikonoc byl

dokonalý, já svoji nádivku peču ve

formě na beránka.