30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / DUBEN 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Velikonoce jsou tu. Co zkusit
beránka trochu jinak...
nnKdyž se řekne Velikonoce, hned se mi vybaví barvení vají
ček, hodování a pomlázka. Dnes už většina lidí Velikonoce
příliš neprožívá a tyto svátky vnímá jako další den volna, ale
dříve měly mnohem větší význam.
Velikonoční tradice jsou spjaty
především s křesťanstvím,
důležitý je symbol kříže. Kristus
byl ukřižován na Velký pátek
a obětoval se za duše věřících.
Velikonoční neděle je největším
křesťanským svátkem, v tento
den Kristus vstal z mrtvých
a přinesl naději a příslib nového
života všem křesťanům.
Pro ateisty jsou Velikonoce
zejména svátkem spojeným
s příchodem jara, znovuzrozením a probuzením přírody.
Trochu mám pocit, že se nám
ty tradice vytrácí. Lidé si kupují
hotové beránky, kupují dokonce
i nabarvená vajíčka, a zeptám-li
se pánů ve svém okolí, kdo
stejně jako já umí uplést pomlázku, moc jich není.
Mezi naše neoblíbenější tradice u nás doma patří velikonoční
nádivka. Rok co rok chodíme
s rodinou v okolí Bohnic na
mladé kopřivy a rok co rok
z těchto kopřiv a pořádného
uzeného upečeme nádivku přes
ZE ZBYTKŮ SUROVIN se dají stvořit velmi chutná jídla. Příkladem je pomazánka
z pečeného masa.
INSTALATÉR
TOPENÁŘ
veškeré opravy a instalace
čištění odpadů, kanalizace
NEPŘETRŽITĚ
Tel: 603 421 968
737 415 417
Rothenberg s.r.o.
Na Slovance 38, Praha 8
placená inzerce
celý pekáč. K tomu domácí
bramborový salát. Co víc si přát.
Snad se vám vaše nádivka dle
mého receptu povede, a kdybyste
se chtěli o své výtvory se mnou
podělit, tak piště na e-mail:
sefkucharuvdenik@gmail.com.
Hezké Velikonoce
Radek Pálka
Tradiční
nádivka
s uzeným
masem
SUROVINY:
Krkovice uzená 300 g
Houska (starší) 3 ks
Vejce 1 ks
Hrst nasekaných kopřiv
200 ml mléka
Podle potřeby:
sůl, pepř barevný drcený
máslo
strouhanka
RADEK PÁLKA (44) žije
s rodinou již řadu let v Boh
nicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Ameri
ce, Africe, Itálii. Byl členem
Národního týmu kuchařů
a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.
POSTUP:
1. Uzené maso vložte do hrnce
s vodou tak, aby bylo potopené,
a přiklopené ho vařte jednu
hodinu. Vývar z masa nevylévejte.
2. Maso nakrájejte na drobné
kostky. Housky nakrájejte do mísy,
zalijte vývarem nebo mlékem
a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.
3. Velkou hrst kopřiv spařte
vroucí vodou, sceďte, přelijte
studenou vodou a vymačkejte
z nich tekutinu. Kopřivy nakrájejte
nadrobno.
4. Oddělte žloutky od bílků
a z bílků vyšlehejte sníh. K houskám přidejte maso, bylinku, trochu
soli a pepře a spolu se žloutky
promíchejte. Přidejte našlehané
bílky.
5. Máslem vytřenou formu
vysypejte strouhankou, náplň
rozprostřete do pekáče a vložte do
trouby předehřáté na 180 °C
a nechte péct asi půl hodiny.
Doba pečení se bude řídit
vrstvou, kterou jste do pekáčku
vložili. A aby symbol Velikonoc byl
dokonalý, já svoji nádivku peču ve
formě na beránka.