14
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / DUBEN 2021
www.praha8.cz
Rozhovor
„PODNIKATEL“ A OTEC PETR ŠMÉRAL:
Spolehl jsem se jen na sebe
nnDítě s vážným postižením, vyžadující veškerý čas samoživi
tele, ztráta možnosti zaměstnání a podnikání. Zdá se to jako
bezvýchodná situace. Ukázalo se, že ne. Lidé totiž na rozdíl od
státu takovou situaci dokážou ocenit. Tak se stalo právě
v tomto případě.
První smažírna křupavého snacku nazvaného Herášek vznikla
v Zenklově ulici v Libni. Podle
Petra Šmérala, který se v brzké
době stane občanem Prahy 8, jde
o proteinovou svačinku na bázi
smaženého a pečeného hrášku.
Jak vůbec vznikl váš podnikatelský nápad?
V mém případě je slovo podnikatelský záměr hodně nadnesené. Herášek totiž nevznikl z podnikatelské potřeby, ale existenční.
Jsem totiž samoživitel a táta
sedmnáctileté dcery, narozené
s genetickou poruchou a kombinovaným postižením, které
Abych dál brblal,
oslovoval poslance,
senátory a házel další
a další hrách na zeď,
rozhodl jsem se ho
raději vzít a hodit
do friťáku
vyžaduje 24hodinovou péči.
Navíc se její zdravotní stav v roce
2018 zhoršil natolik, že jsem
musel opustit práci i podnikání
a zajistit jí domácí zdravotní péči
sám. A tak jako stovky dalších
rodičů, ale především maminek,
HERÁŠEK je především sociálním projektem.
jsem se dostal do situace, kdy
nám stát ani pojišťovny neumí
ani nechtějí pomoct a zůstaneme
na vše sami, v naprosto nefunkčním sociálním systému.
A tak místo, abych dál brblal,
oslovoval poslance, senátory
a házel další a další hrách na zeď,
rozhodl jsem se ho raději vzít
a hodit do friťáku. Chtěl jsem si
připomenout chuť, kterou jsem
zažil v mládí, a prvním pokusem
se to, jako zázrakem, povedlo.
Trvalo potom skoro rok, než se
mi podařilo recept zdokonalit
tak, aby se Herášek vyráběl vždy
stejným způsobem a stejně tak
i chutnal.
Kdo tvoří vaši klientelu?
Moje začátky a příprava
Herášku probíhaly v domácím
prostředí. Česká legislativa,
oproti okolním státům, neumožňuje drobnou domácí výrobu
bez nutnosti kolaudace kuchyně
a schválení hygieny. Proto jsem
v začátcích nikdy nic nevyrobil
a nikdy nic neprodal. Vytvořil
jsem systém, který jsem si pojmenoval Daruji&Daruješ
a umožnil jsem všem, kdo měli
zájem, Herášek ochutnat, napsat
mi zprávu, Herášek jsem jim
poslal nebo předal, a pokud jim
chutnal, přispěli mi libovolnou
částkou na transparentní účet.
Další klienti se seřadili do šiku
v rámci Hithit kampaně, kde
PETR ŠMÉRAL se spolu s dcerou již brzy stanou občany Prahy 8.
Herášek podpořilo více než
1100 lidí, a pomohli tak překonat cílovou částku. Herášek dnes
chutná a baví nejen dospělé, ale
hlavně děti. Užívají si ho jak
masojedlíci, tak vegani a vegetariáni. Vše bez lepku, ve slané
i sladké variantě.
Jak drobný podnikatel prožívá
všední den plný spousty
nařízení a omezení?
Nedokážu posoudit, jak prožívá svůj všední den běžný drobný
podnikatel. Můj den se řídí podle
akutních potřeb mé dcery a podle dostupných asistenčních
služeb. Podnikatelské prostředí je
velice podobné tomu sociálnímu
a je plné různých nařízení, a dokonce nesmyslných omezení.
Nicméně rozhodl jsem se vymanit z našeho sociálního systému,
proto jsem přesvědčený, že se mi
podaří naučit se dobře pohybovat v i tom podnikatelském.
Co považujete za největší
překážky v podnikání obecně?
Jedním slovem podpora.
Můžu hovořit jen ze své zkušenosti a ze svého pohledu, který
je značně vzdálen od toho běžného. Připadá mi, že se zbytečně
moc škatulkuje, normuje a data
na papíře jsou víc než skutečná
realita. Chybí jakákoliv metodika, centrální registr, informace
na jednom místě, startovací
balíčky pro začínající podnikatele nebo podpora ze strany bank
či státu.
Proto jsem hrozně rád, že se
mi díky pozitivní energii kolem
Herášku podařilo spojit a propojit s lidmi, kteří se v tomto prostředí pohybují dlouhodobě
a kteří se pro celý projekt stali
(jf)
velkou oporou.
Cíle projektu:
Vybudovat první smažírnu
a postupně budovat další na
lokální (krajské...) bázi.
Zaměstnat samoživitelky,
pečující, hendikepované – pokud to všem přinese kýžený
efekt.
Část ze zisku odvádět na
podporu pečujících rodičů.
Umožnit a zajistit lokální
výrobu specialit.
Zajistit lokální distribuci do
obchodů jako Bez obalu,
farmářské prodejny, zdravá
výživa, veganské a vegetariánské prodejny, restaurace, do
firem pro zaměstnance, atd…