14

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / DUBEN 2021 

www.praha8.cz

Rozhovor

„PODNIKATEL“ A OTEC PETR ŠMÉRAL:

Spolehl jsem se jen na sebe

nnDítě s vážným postižením, vyžadující veškerý čas samoživi­

tele, ztráta možnosti zaměstnání a podnikání. Zdá se to jako

bezvýchodná situace. Ukázalo se, že ne. Lidé totiž na rozdíl od

státu takovou situaci dokážou ocenit. Tak se stalo právě

v tomto případě.

První smažírna křupavého snacku nazvaného Herášek vznikla

v Zenklově ulici v Libni. Podle

Petra Šmérala, který se v brzké

době stane občanem Prahy 8, jde

o proteinovou svačinku na bázi

smaženého a pečeného hrášku.

Jak vůbec vznikl váš podnikatelský nápad?

V mém případě je slovo podnikatelský záměr hodně nadnesené. Herášek totiž nevznikl z podnikatelské potřeby, ale existenční.

Jsem totiž samoživitel a táta

sedmnáctileté dcery, narozené

s genetickou poruchou a kombinovaným postižením, které

Abych dál brblal,

oslovoval poslance,

senátory a házel další

a další hrách na zeď,

rozhodl jsem se ho

raději vzít a hodit

do friťáku

vyžaduje 24hodinovou péči.

Navíc se její zdravotní stav v roce

2018 zhoršil natolik, že jsem

musel opustit práci i podnikání

a zajistit jí domácí zdravotní péči

sám. A tak jako stovky dalších

rodičů, ale především maminek,

HERÁŠEK je především sociálním projektem.

jsem se dostal do situace, kdy

nám stát ani pojišťovny neumí

ani nechtějí pomoct a zůstaneme

na vše sami, v naprosto nefunkčním sociálním systému.

A tak místo, abych dál brblal,

oslovoval poslance, senátory

a házel další a další hrách na zeď,

rozhodl jsem se ho raději vzít

a hodit do friťáku. Chtěl jsem si

připomenout chuť, kterou jsem

zažil v mládí, a prvním pokusem

se to, jako zázrakem, povedlo.

Trvalo potom skoro rok, než se

mi podařilo recept zdokonalit

tak, aby se Herášek vyráběl vždy

stejným způsobem a stejně tak

i chutnal.

Kdo tvoří vaši klientelu?

Moje začátky a příprava

Herášku probíhaly v domácím

prostředí. Česká legislativa,

oproti okolním státům, neumožňuje drobnou domácí výrobu

bez nutnosti kolaudace kuchyně

a schválení hygieny. Proto jsem

v začátcích nikdy nic nevyrobil

a nikdy nic neprodal. Vytvořil

jsem systém, který jsem si pojmenoval Daruji&Daruješ

a umožnil jsem všem, kdo měli

zájem, Herášek ochutnat, napsat

mi zprávu, Herášek jsem jim

poslal nebo předal, a pokud jim

chutnal, přispěli mi libovolnou

částkou na transparentní účet.

Další klienti se seřadili do šiku

v rámci Hithit kampaně, kde

PETR ŠMÉRAL se spolu s dcerou již brzy stanou občany Prahy 8.

Herášek podpořilo více než

1100 lidí, a pomohli tak překonat cílovou částku. Herášek dnes

chutná a baví nejen dospělé, ale

hlavně děti. Užívají si ho jak

masojedlíci, tak vegani a vegetariáni. Vše bez lepku, ve slané

i sladké variantě.

Jak drobný podnikatel prožívá

všední den plný spousty

nařízení a omezení?

Nedokážu posoudit, jak prožívá svůj všední den běžný drobný

podnikatel. Můj den se řídí podle

akutních potřeb mé dcery a podle dostupných asistenčních

služeb. Podnikatelské prostředí je

velice podobné tomu sociálnímu

a je plné různých nařízení, a dokonce nesmyslných omezení.

Nicméně rozhodl jsem se vymanit z našeho sociálního systému,

proto jsem přesvědčený, že se mi

podaří naučit se dobře pohybovat v i tom podnikatelském.

Co považujete za největší

překážky v podnikání obecně?

Jedním slovem podpora.

Můžu hovořit jen ze své zkušenosti a ze svého pohledu, který

je značně vzdálen od toho běžného. Připadá mi, že se zbytečně

moc škatulkuje, normuje a data

na papíře jsou víc než skutečná

realita. Chybí jakákoliv metodika, centrální registr, informace

na jednom místě, startovací

balíčky pro začínající podnikatele nebo podpora ze strany bank

či státu.

Proto jsem hrozně rád, že se

mi díky pozitivní energii kolem

Herášku podařilo spojit a propojit s lidmi, kteří se v tomto prostředí pohybují dlouhodobě

a kteří se pro celý projekt stali

(jf)

velkou oporou.

Cíle projektu:

 Vybudovat první smažírnu

a postupně budovat další na

lokální (krajské...) bázi.

 Zaměstnat samoživitelky,

pečující, hendikepované – pokud to všem přinese kýžený

efekt.

 Část ze zisku odvádět na

podporu pečujících rodičů.

 Umožnit a zajistit lokální

výrobu specialit.

 Zajistit lokální distribuci do

obchodů jako Bez obalu,

farmářské prodejny, zdravá

výživa, veganské a vegetariánské prodejny, restaurace, do

firem pro zaměstnance, atd…