30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / PROSINEC 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Německý tradiční
Štědrý den
n Za svoji kuchařskou praxi jsem trávil
několikeré Vánoce v zahraničí. Asi ty
nejzvláštnější byly na Zanzibaru. Horko, sluníčko a ozdobené palmy. Jedny
Vánoce jsem byl v Americe a jedny v Itálii. O všech zemích, kde jsem pracoval,
a tedy i slavil Štědrý den, píšu i ve své
knize Šéfkuchařův deník.
Jen v Německu jsem trávil Vánoce dvoje.
Proto jsem dnešní recept pro tuto dobu
směřoval právě tam. Vánoční německá
kuchyně nabízí mnoho pokrmů z ryb, jako
jsou pečená štika, candát na roštu, plněný
kapr a podobně. Nejoblíbenější je však husa
nebo kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem s jablky a slaninou. S oblibou se podává konšelská mísa, která se
skládá z kousků vepřové pečeně, kachny,
husy, krůty, uzeného masa a ze smetanových
klobás. Lahůdkou na závěr bývá jablečný
závin, do kterého se přidávají kompotované
třešně.
Nikde ale nechybí vánoční máslová štola
s rozinkami, mandlemi a kandovaným
ovocem.
Radek Pálka
MÁSLOVÁ ŠTOLA se objevuje snad na všech
německých vánočních stolech.
Máslová štola s rozinkami,
mandlemi a kandovaným ovocem
SUROVINY:
750 g mouky
150 g másla
380 g rozinek, případně
250 g sultánek + 130 g
korintek
150 g sladkých mandlí
125 g cukru
50 g hořkých mandlí
60 g kandovaného ovoce,
nebo kandované pomerančové kůry
180 g kandované citronové
kůry
5 polévkových lžic rumu
70 g kvasnic
1/4 l mléka
50 g másla
50 g moučkového cukru na
posypání
strouhanou kůru z jednoho
citronu
vanilinový cukr
sůl
máslo na vymazání plechu
POSTUP:
Mouku prosejeme do mísy,
uvnitř uděláme důlek a do
něho nalijeme kvasnice rozmíchané ve čtyřech polévkových
lžících mléka se špetkou
cukru. Necháme vykynout.
Jakmile kvasnice vzejdou,
přidáme zbytek vlažného
mléka, cukr, vanilinový cukr,
sůl, máslo nastrouhané na
vločky a citronovou kůru.
Vařečkou zaděláváme těsto
tak dlouho, až se na povrchu
začnou dělat puchýřky.
Přidáme kandované ovoce
a kůru, oloupané a nakrájené
mandle, rozinky a rum. Pečlivě promícháme a necháme
v teple 15 minut odpočívat.
Na pomoučeném vále
lehce rozválíme, spíše roztlačíme těsto do tvaru oválu
širokého tak, abychom mohli
jednoduše překlopit jednu
jeho stranu přes druhou, ale
ne až na okraj. Vrchní překlápěná vrstva těsta by měla být
také o něco slabší než ta,
která zůstává ležet na válu.
Těsto připravené k pečení
přikryjeme utěrkou a necháme patnáct minut odpočívat.
Poté štolu vložíme do středně
vyhřáté trouby a pečeme asi
40 až 50 minut.
Upečenou štolu ihned
polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým
cukrem.
RADEK PÁLKA spolu se starostou Ondřejem Grosem
(ODS) pokřtil v Centru Krakov svoji novou knihu
Šéfkuchařův deník. Část peněz z jejího prodeje jde ve
prospěch organizace Debra ČR, která podporuje lidí trpící
nemocí motýlích křídel a jejich rodiny.