38

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVENEC / SRPEN 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Proč v létě nezkusit africkou

kuchyni? Třeba hovězí kari

nnLéto je tu. My se konečně můžeme rozvalit na pláži, meditovat, relaxovat, odpočívat. Mnozí máme svoji dovolenou před

sebou a někteří již za sebou.

Asi největším hitem letošní

sezóny byl Zanzibar. Tolik Čechů, jako v letošním roce, tento

rovníkový ostrov asi ještě nezažil. Já měl to štěstí, že jsem právě

na Zanzibaru na přelomu let

1999 a 2000 mohl pracovat. Co

pracovat, já tam byl poprvé

v životě v roli šéfkuchaře. Dovedete si to představit? Kluk,

kterému je 23 let se najednou

objeví v pětihvězdičkovém

hotelu, deset tisíc kilometrů od

svého domova. Byl to pro mě

ohromný šok. Tolik nového

a jiného. Jiná kultura, jiné náboženství, jiní lidé, jiná kuchyně,

jiná úroveň poskytovaných

služeb. No co vám budu vyprávět. Ale pokud vás mé vyprávění

zajímá, kupte si knížku Šéfkuchařův deník, která by právě

v letních měsících měla být na

pultech všech dobrých knihkupectví a tam se o Zanzibaru

a nejen o něm dočtete.

Ale proto, že mám africkou

a indickou kuchyni moc rád,

vybral jsem na léto velmi dobrý,

skutečně exotický a zároveň

i jednoduchý recept.

Snad vás zaujme a doufám, že

i chutnat bude. A kdybyste měli

nějaké nápady, či postřehy,

klidně mi napište na e-mail:

sefkucharuvdenik@gmail.com

Radek Pálka

RADEK PÁLKA (45) žije

s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem

Národního týmu kuchařů

a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.

Kdyby vás napadlo něco, co

byste chtěli, abych vám

v časopise Osmička v budoucnu uvařil, klidně mi to napište

na e-mail: sefkucharuvdenik@

gmail.com

HOVĚZÍ NA KARI patří mezi recepty, které by měl zvládnout i kuchař začátečník.

Mtuzi wa Nyama

SUROVINY:

 1 šálek drcených rajčat

 4 stroužky česneku

 sůl

 1/2 lžičky mletého nového

koření

 nasekaný koriandr

 olej

 1 kg hovězího masa (ideálně

pupek nebo krk)

 1 polévková lžíce zázvorové

pasty

 1 lžička kari prášku

POSTUP:

1. Do hrnce dáme na kostky

nakrájené maso. Přidáme

zázvorovou pastu, dva stroužky

utřeného česneku, osolíme

a zalijeme vodou. Dusíme do

měkka. Vařené maso necháme

stranou.

2. Vezmeme další hrnec,

umístíme jej na sporák se

středním ohněm, do hrnce

přidáme trochu oleje a drcená

rajčata. Poté koření, kari

a zbylý česnek.

3. Pokračujeme ve vaření

několik minut a poté přidáme

vařené maso i s vývarem

z masa. Vaříme tak dlouho,

dokud se všechny suroviny

pěkně nespojí.

4. Vypneme sporák a přidáme do kari čerstvý korian-

dr. Kdo má rád, tak v této

fázi do kari přidá pálivé

feferonky.

5. Ochutnejte, jestli je kari

dost slané.

Podáváme s rýží nebo

čapátí.