38
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVENEC / SRPEN 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Proč v létě nezkusit africkou
kuchyni? Třeba hovězí kari
nnLéto je tu. My se konečně můžeme rozvalit na pláži, meditovat, relaxovat, odpočívat. Mnozí máme svoji dovolenou před
sebou a někteří již za sebou.
Asi největším hitem letošní
sezóny byl Zanzibar. Tolik Čechů, jako v letošním roce, tento
rovníkový ostrov asi ještě nezažil. Já měl to štěstí, že jsem právě
na Zanzibaru na přelomu let
1999 a 2000 mohl pracovat. Co
pracovat, já tam byl poprvé
v životě v roli šéfkuchaře. Dovedete si to představit? Kluk,
kterému je 23 let se najednou
objeví v pětihvězdičkovém
hotelu, deset tisíc kilometrů od
svého domova. Byl to pro mě
ohromný šok. Tolik nového
a jiného. Jiná kultura, jiné náboženství, jiní lidé, jiná kuchyně,
jiná úroveň poskytovaných
služeb. No co vám budu vyprávět. Ale pokud vás mé vyprávění
zajímá, kupte si knížku Šéfkuchařův deník, která by právě
v letních měsících měla být na
pultech všech dobrých knihkupectví a tam se o Zanzibaru
a nejen o něm dočtete.
Ale proto, že mám africkou
a indickou kuchyni moc rád,
vybral jsem na léto velmi dobrý,
skutečně exotický a zároveň
i jednoduchý recept.
Snad vás zaujme a doufám, že
i chutnat bude. A kdybyste měli
nějaké nápady, či postřehy,
klidně mi napište na e-mail:
sefkucharuvdenik@gmail.com
Radek Pálka
RADEK PÁLKA (45) žije
s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem
Národního týmu kuchařů
a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.
Kdyby vás napadlo něco, co
byste chtěli, abych vám
v časopise Osmička v budoucnu uvařil, klidně mi to napište
na e-mail: sefkucharuvdenik@
gmail.com
HOVĚZÍ NA KARI patří mezi recepty, které by měl zvládnout i kuchař začátečník.
Mtuzi wa Nyama
SUROVINY:
1 šálek drcených rajčat
4 stroužky česneku
sůl
1/2 lžičky mletého nového
koření
nasekaný koriandr
olej
1 kg hovězího masa (ideálně
pupek nebo krk)
1 polévková lžíce zázvorové
pasty
1 lžička kari prášku
POSTUP:
1. Do hrnce dáme na kostky
nakrájené maso. Přidáme
zázvorovou pastu, dva stroužky
utřeného česneku, osolíme
a zalijeme vodou. Dusíme do
měkka. Vařené maso necháme
stranou.
2. Vezmeme další hrnec,
umístíme jej na sporák se
středním ohněm, do hrnce
přidáme trochu oleje a drcená
rajčata. Poté koření, kari
a zbylý česnek.
3. Pokračujeme ve vaření
několik minut a poté přidáme
vařené maso i s vývarem
z masa. Vaříme tak dlouho,
dokud se všechny suroviny
pěkně nespojí.
4. Vypneme sporák a přidáme do kari čerstvý korian-
dr. Kdo má rád, tak v této
fázi do kari přidá pálivé
feferonky.
5. Ochutnejte, jestli je kari
dost slané.
Podáváme s rýží nebo
čapátí.