30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ÚNOR 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Luštěnin není

nikdy dost

nnObliba luštěnin v České republice není, co si budeme povídat, nijak valná. Celosvětový průměr jejich konzumace na

osobu je sedm kilogramů (v některých státech jako třeba

Indie dokonce 20 kilogramů na osobu). Bohužel v tuzemsku je

to jen něco kolem 2,7 kilogramu, což není mnoho.

Popravdě se tomu ani moc

nedivím. Mnozí z nás donedávna

znali jen čočku v podobě sladkokyselé kejdy ze školních jídelen,

a to skutečně moc na její popularitě nepřidá. A přitom je na trhu

tolik druhů čočky. Černá, žlutá,

oranžová, hnědá, zelená. Čočku

nepodceňujte, protože je velmi

zdravá.

Obsahuje z luštěnin nejvíce

železa. Reguluje funkci střev,

a tak je vhodnou prevencí proti

zácpě, podporuje krevní oběh

a prospívá srdci. Energeticky

zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení. Pomáhá vnést do

života štěstí a pokoj a je skvělým

prostředkem proti neurózám

a depresím.

Recept, který jsem dnes zvolil,

je velmi jednoduchý, rychlý,

a přitom velmi chutný a zdravý.

Snad vás přesvědčí k tomu,

abyste si černou čočku koupili

a vyzkoušeli. Opravdu to stojí za

to.

Radek Pálka

PŘÍPRAVA TOHOTO ZDRAVÉHO POKRMU je velmi rychlá a jednoduchá.

Salát z černé čočky s římským kmínem

Recept pro čtyři osoby

SUROVINY:

 

250 g černé čočky (beluga)

 

300 ml zeleninového vývaru

 

60 g rajčat

 

5ks ředkviček

 

0,5 ks salátové okurky

 

0,5 ks červené papriky

 

50 ml olivového oleje

 

sůl dle chuti

 

0,5 ks citronu

 

lžička římského kmínu

 

100 g ajvaru

POSTUP:

Čočku namočíme do vývaru a na

mírném ohni vaříme zhruba deset

minut. Čočka musí být na skus.

Uvařenou čočku propláchneme

vodou a smícháme s na kolečka

nakrájenou paprikou, cibulí, ředkvičkami a salátovou okurkou.

Přidáme citron, ajvar, římský kmín,

sůl a olivový olej a vše smícháme.

Hotový salát je vhodné posypat

červenou cibulí.

Bývalou poštu

nahradilo

biocentrum

Kdo z obyvatel bohnického sídliště by si nepamatoval pobočku

České pošty v nákupním centru Krakov v Lodžské ulici. Nedávno na jejím místě vzniklo biocentrum, které před několika

dny rozšířila i bistro kavárna MAMAfood. „Jedná se o logické

doplnění stávající nabídky zdravých potravin nabízených

v biocentru,“ sdělil provozovatel podniku Roman

Kliský. Bistro má stálou

nabídku jídel i týdenní

menu, jedná se o veganská

jídla. Dostanete i kávu

k dortíkům a domácím

(vlastní výroba) sendvičům, tortilám, bagetám

a zeleninovým quichům.

Biocentrum se také věnuje kultuře. V současné

době se kavárna proměňuje na galerii pro mladé

(tk)

umělce.