30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LEDEN 2022
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Letošní Silvestr aneb když
svět blázní a zpomaluje
nn2022. To je krásný letopočet. Tolik
dvojek. Uznávám, že 2222 by bylo lepší,
ale toho se nikdo z nás nedočkáme, a tak
buďme spokojeni s tím, co máme. Vánoce jste, doufám, všichni přežili ve zdraví,
a již všichni míříme vstříc lepším zítřkům v roce 2022.
A já opravdu věřím, že ty dny budou lepší.
No a co, tak se svět v posledních dvou letech
trochu zbláznil, zpomalil a možná i zastavil.
OVESNÉ SUŠENKY mohou být inspirací pro ty, co
v novém roce chtějí hlídat přísun kalorií
RADEK PÁLKA (45) žije s rodinou již
řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Americe, Africe,
Itálii. Byl členem Národního týmu
kuchařů a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař hotelu
Duo na Střížkově. Pamětníci ho mohou znát třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.
Na druhé straně, jak říká klasik, na všem
špatném je potřeba hledat něco dobré.
A kdybych tedy měl bilancovat, tak musím
uznat, že gastronomii se moc nedaří. Turisté
masívně rušili přes svátky své pobyty, místní
hosté taky do hotelů a restaurací moc nechodí a gastronomie jako taková je na pokraji
totálního krachu.
Ale díky situaci, která byla, jsem měl
alespoň volné Vánoce, užil jsem si je v kruhu
rodinném, koukal jsem na pohádky a užíval
si klidu a pohody. Stejně tak tomu bude na
Silvestra. Vždyť už dobrých 25 let jsem na
Silvestra neměl volno. Přelom roku patří
v hotelnictví k těm nejnáročnějším dnům.
A šup, letos volno, tak proč si ho neužít.
A já doufám, že i vy, čtenáři Osmičky,
vstupujete do roku 2022 s pozitivní myslí
a energií, že věříte změnám k lepšímu, které
přijdou, a že jste si užili dny volna.
A já nám všem přeji, abychom všichni byli
zdraví, měli se rádi a aby nám vše v tom roce
2022 vycházelo.
A protože v lednu většina z nás drží dietu,
rozhodl jsem se pro vás vybrat recept na
zdravé, dobré, ale nízkokalorické ovesné
Radek Pálka
sušenky.
Ovesné sušenky
SUROVINY:
70 g mouka pšeničná celozrnná hladká
špetka soli
1/2 čajové lžičky kypřícího prášku do
pečiva
50 g třtinového cukru
80 g másla
2 polévkové lžíce javorového sirupu
1 vejce
120 g ovesných vloček
80 g sušeného ovoce (švestky, rozinky,
meruňky, fíky, datle…)
20 g vlašských ořechů (pekanové,
vlašské, mandle, lískové…)
10 g semínek (dýňová, slunečnicová,
sezamová, lněná…)
POSTUP:
Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte
mouku se solí, práškem do pečiva
a cukrem.
Rozpusťte máslo a přilijte k němu
javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.
Přisypte ochucenou mouku, přidejte
vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky
a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky
tvarujte pomocí vykrajovátka). Pečte
12–15 minut
do zezlátnutí.
Nechte zcela
vychladnout na
mřížce.
www.nedluzimstatu.cz
Jedinečná akce, která umožňuje zbavit se
exekucí vůči státu, obci, kraji nebo jimi
vlastněným podnikům. Stačí zaplatit
aktuální výši dlužné jistiny a náklady
exekuce ve výši 908 Kč a stát vám
odpustí veškeré úroky, úroky a poplatky z
prodlení, náklady na vymáhání a další
náklady, které dluh navýšily.
JAK DLOUHO AKCE POTRVÁ?
OD 28. ŘÍJNA 2021 DO 28. LEDNA 2022.
770 600 800
739 470 408