30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LEDEN 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Letošní Silvestr aneb když

svět blázní a zpomaluje

nn2022. To je krásný letopočet. Tolik

dvojek. Uznávám, že 2222 by bylo lepší,

ale toho se nikdo z nás nedočkáme, a tak

buďme spokojeni s tím, co máme. Vánoce jste, doufám, všichni přežili ve zdraví,

a již všichni míříme vstříc lepším zítřkům v roce 2022.

A já opravdu věřím, že ty dny budou lepší.

No a co, tak se svět v posledních dvou letech

trochu zbláznil, zpomalil a možná i zastavil.

OVESNÉ SUŠENKY mohou být inspirací pro ty, co

v novém roce chtějí hlídat přísun kalorií

RADEK PÁLKA (45) žije s rodinou již

řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Americe, Africe,

Itálii. Byl členem Národního týmu

kuchařů a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař hotelu

Duo na Střížkově. Pamětníci ho mohou znát třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.

Na druhé straně, jak říká klasik, na všem

špatném je potřeba hledat něco dobré.

A kdybych tedy měl bilancovat, tak musím

uznat, že gastronomii se moc nedaří. Turisté

masívně rušili přes svátky své pobyty, místní

hosté taky do hotelů a restaurací moc nechodí a gastronomie jako taková je na pokraji

totálního krachu.

Ale díky situaci, která byla, jsem měl

alespoň volné Vánoce, užil jsem si je v kruhu

rodinném, koukal jsem na pohádky a užíval

si klidu a pohody. Stejně tak tomu bude na

Silvestra. Vždyť už dobrých 25 let jsem na

Silvestra neměl volno. Přelom roku patří

v hotelnictví k těm nejnáročnějším dnům.

A šup, letos volno, tak proč si ho neužít.

A já doufám, že i vy, čtenáři Osmičky,

vstupujete do roku 2022 s pozitivní myslí

a energií, že věříte změnám k lepšímu, které

přijdou, a že jste si užili dny volna.

A já nám všem přeji, abychom všichni byli

zdraví, měli se rádi a aby nám vše v tom roce

2022 vycházelo.

A protože v lednu většina z nás drží dietu,

rozhodl jsem se pro vás vybrat recept na

zdravé, dobré, ale nízkokalorické ovesné

Radek Pálka

sušenky.

Ovesné sušenky

SUROVINY:

 

70 g mouka pšeničná celozrnná hladká

 

špetka soli

 

1/2 čajové lžičky kypřícího prášku do

pečiva

 

50 g třtinového cukru

 

80 g másla

 

2 polévkové lžíce javorového sirupu

 

1 vejce

 

120 g ovesných vloček

 

80 g sušeného ovoce (švestky, rozinky,

meruňky, fíky, datle…)

 

20 g vlašských ořechů (pekanové,

vlašské, mandle, lískové…)

 

10 g semínek (dýňová, slunečnicová,

sezamová, lněná…)

POSTUP:

Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte

mouku se solí, práškem do pečiva

a cukrem.

Rozpusťte máslo a přilijte k němu

javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.

Přisypte ochucenou mouku, přidejte

vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky

a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.

Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky

tvarujte pomocí vykrajovátka). Pečte

12–15 minut

do zezlátnutí.

Nechte zcela

vychladnout na

mřížce.

www.nedluzimstatu.cz

Jedinečná akce, která umožňuje zbavit se

exekucí vůči státu, obci, kraji nebo jimi

vlastněným podnikům. Stačí zaplatit

aktuální výši dlužné jistiny a náklady

exekuce ve výši 908 Kč a stát vám

odpustí veškeré úroky, úroky a poplatky z

prodlení, náklady na vymáhání a další

náklady, které dluh navýšily.

JAK DLOUHO AKCE POTRVÁ?

OD 28. ŘÍJNA 2021 DO 28. LEDNA 2022.

770 600 800

739 470 408