30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ÚNOR 2023 

www.praha8.cz

Gastronomie

Zabijačkový guláš

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Masopust ve

jménu vepřového

Únor, to je masopust

nebo taky fašank, fašinek,

šibřinky, ostatky, vostatky

či končiny. Masopust není

svátkem církevním,

přesto se jeho termín

určuje podle Velikonoc.

Dříve lidé věděli, že masopust je

poslední příležitostí se dosyta

najíst a pobavit se před dlouhým obdobím půstu. Masopust

v širším smyslu zahrnuje období

od Tří králů až do Popeleční

středy, kterou začíná čtyřicetidenní velikonoční půst.

Nejoblíbenější jsou až ty

nejveselejší a nejrozjařenější

poslední masopustní dny: tučný

čtvrtek, taneční neděle a pondělí a maškarní úterý. Proto je

masopust spojen s veselím,

zabíjačkami, radovánkami a se

spoustou neskutečných dobrot.

BUDETE POTŘEBOVAT:

 1400 g vepřové plece

 1 lžíci vepřového sádla

 4 cibule

 1 stroužek česneku

 1 lžíci papriky (mleté sladké)

 200 g vepřových ledvinek

 špetku drceného kmínu,

sůl a pepř

 vývar na podlévání

 1 světlé pivo na podlévání

 200 g vepřových jater

 100 g vepřového mozečku

 1 vepřovou bránici

 100 g vepřového srdce

 2 lžíce sušené majoránky

 chléb k servírování

PŘIPRAVTE SI:

Pekáč s víkem, hrnec, nůž a prkénko, vařečku a naběračku

 Zabijačkový guláš by na

masopustu neměl chybět

FOTO: WWW.PROMAMINKY.CZ

A proto, že my z Prahy 8 jen

těžko můžeme mít v chlívku

vykrmeného vepře, abychom si

udělali poctivou zabijačku, tak

snad alespoň k chuti přijde

zabijačkový guláš. Je to klasika,

která na zabijačkách a ma-

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nejprve si předehřejte troubu na

160 °C. V samostatném hrnci si

uvařte srdce. Je lepší je vařit

zvlášť, hlavně kvůli tomu, že jde

sopustních hodech nesmí v žádném případě chybět. Tento je

zvláštní tím, že se peče v troubě

a přidává se do něho bránice. Ta

chrání maso před vysušením

o tvrdý sval a vaří se dlouho.

V kastrolu rozehřejte sádlo

a osmahněte na něm tři cibule

jemně nakrájené do světle zlaté

barvy. Přidejte na kostky nakrájené maso, očištěné a nakrájené

ledvinky, kmín, česnek a vše

opečte, aby se maso zatáhlo ze

všech stran. Maso poprašte

mletou paprikou, promíchejte

a ihned podlijte trochou piva

a vývaru ideálně z ovaru. Osolte,

maso překryjte bránicí (pokud ji

nemáte, přikryjte kastrol poklicí)

a vložte do trouby. Pečte 1,5 až 2

hodiny a podle potřeby občas

podlijte, ale nechte bránici

vyčnívat z tekutiny, aby se

pěkně vypekla. Když je maso

měkké, přidejte pokrájená játra,

mozeček a také uvařené srdce.

Vše nakrájené na kostky. Podle

potřeby podlijte a dopečte

doměkka. Trvá to asi 15 až 20

minut. Nakonec dochuťte solí,

pepřem a rozemnutou sušenou

majoránkou. Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou,

chcete-li s chlebem.

a během pečení se postupně

v guláši rozplyne a dodá mu

ještě lepší chuť a tuk.

Radek Pálka

Doprovodné programy k výstavě:

14. 2. Komentovaná prohlídka výstavy (od 17.30 hod.)

21. 2. Vratislav, vratislavské knížectví a biskupství součástí České koruny

– přednáška (od 18 hod.)

25. 2. S archeologií do středověku – workshop pro rodiče s dětmi (od 10 hod.)

Rezervace na: wroclaw@muzeumprahy.cz

Den na tržišti – lektorský program pro žáky 1. st. ZŠ

Rezervace na: www.muzeumprahy.cz

www.muzeumprahy.cz

Osmička

PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU

Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797

Náklad: 60 000 ks

Distribuce: Česká distribuční, a. s.

Adresa redakce:

Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)

180 48 Praha 8 – Libeň

E-mail: osmicka@praha8.cz

Příjem inzerce:

Lenka Jančijuková,

E-mail: inzerce@praha8.cz

Tel.: 222 805 112

Šéfredaktor:

Tomáš Kňourek

E-mail: tomas.knourek@praha8.cz

Redakční rada:

Tomáš Mrázek (předseda), Martin Štěrba,

Jana Solomonová, Jiří Vítek, Jan Vocel,

Anna Patočková, Vítězslav Novák,

Tomáš Němeček, David Dvořák

Infocentrum MČ Praha 8:

Tel.: 222 805 505, 222 805 506

Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,

v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava

Podávání novinových zásilek

povolila Česká pošta, s. p.,

Odštěpný závod Praha,

č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.

Registrace: MK ČR E 12043

Za věcnou správnost textů odpovídají

autoři, u inzerátů inzerenti.

Toto číslo bylo uzavřeno 9. ledna 2023

a vyšlo 24. ledna 2023.

Redakční uzávěrka příštího,

březnového čísla je 6. února 2023.

Foto na titulní straně: Zdeněk Korint

Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích

MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,

fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,

a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.