30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / PROSINEC 2022
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Kapr. Jak ho
správně připravit?
Jak by řekl pan Leli ze Slavností sněženek,
kterého tak fantasticky ztvárnil Jaromír Hanzlík:
„Máte štěstí, že jdu právě kolem.“
No, kdo jiný by měl poradit
s výběrem, filetováním a zpracováním kapra než já. Vždyť rybářský lístek vlastním od svých šesti
let. A to už je fakt dlouho…
Kuřecí nebo vepřové řízky
jsou sice výborné a na přípravu
poměrně snadné, avšak klasická štědrovečerní večeře by se
měla skládat ze smaženého
kapra a bramborového salátu.
A pokud se kapr dobře vybere
a připraví, věřte mi, že i ti, co
ryby běžně nejedí, nakonec
kapra na Štědrý den ocení.
Výběr ryby, porcování i následné smažení je doprovázeno
několika základními pravidly.
Takže pojďme na to.
Výběr kapra není zas tak
složitý. Volte menší a čilé kusy.
A co je důležité, kupujte kapra
těsně před Vánocemi. Nebo
máte-li děti i dřív, ale nechte ho
co nejdéle ve vaně. Těch pár
dnů bez koupele vydržíte .
Chlazený čerstvý kapr v lednici
vydrží 24 hodin. Nasolený
a pokapaný citrónem 48 hodin.
☺
JAK NA TO:
při výběru se soustřeďte na kapří
hmotnost, která by měla být někde
mezi dvěma až třemi kilogramy.
Pokud se rozhodnete pro menšího
kapra, výtěžnost je minimální,
takže když oddělíte hlavu a kosti,
nic vám nezbude. Pokud je kapr
moc velký, pak hrozí, že bude cítit
bahnem. Rozhodně není ostuda,
když rybářem vyloveného kapra
odmítnete, a vyberete si takového,
který vás zaujal
záleží na vás, zda se rozhodnete,
aby rybář kapra zabil, nebo se
tohoto nepříjemného aktu zhostíte
sami. Lidem, kteří nemají se zabíjením kapra bohaté zkušenosti,
radíme možnost první. I když se
pak připravíte o to potěšení mít
kapra ve vaně.
A jak kapra správně nafiletovat?
Tady už to je trochu vyšší dívčí,
ale nebojte, to dáte. V první
řadě kapra zbavte šupin, takže
doporučuji kupovat lysce.
Následně odřízněte hlavu
a ocasní ploutev.
Položte kapra páteří k sobě
a proveďte podélný řez, kterým ho
rozdělíte na dvě poloviny. Snažte
se, aby nůž kopíroval žeberní kosti
a postupujte od hlavy až k ocasní
ploutvi. Používejte při filetování
nějaký hadr, kterým si kapra budete přidržovat. Kapr klouže a zabráníte tak zbytečnému poranění
v dalším kroku odřízněte hřbetní
kost, a to opět směrem od hlavy
k ocasu
následuje pravděpodobně nejtěžší část, kterou je zbavování kostí.
Položte kapra tak, aby žeberní kosti
směřovaly nahoru, a poté je seřezávejte směrem od páteře dolů.
I když by se mohlo zdát, že je
hotovo, opak je pravdou
Při přípravě smaženého kapra je nutné dodržet pár zásadních kroků
nyní se vrhněte na drobné kůstky
v trupu kapra, které je třeba rozdělit
na malé části. Jinými slovy, ve
hřbetu kapra udělejte zářezy asi tak
po jednom až dvou milimetrech. Ale
neprořízněte kůži. Mělo by být vždy
slyšet zakřupání porušených kostiček. Takto nařezaný hřbet bude
připomínat hřeben, ale nebojte,
jednotlivé řezy se během smažení
spojí. Takže na kvalitu masa to
nebude mít vliv. Naopak. Kapr bude
zcela bez kostí. Teď už stačí filety
zbavit blán a máte hotovo.
Výhodou kapra je, že ho můžete
zužitkovat do poslední kostičky.
Odříznutou hlavu, blány i zmiňované kosti jsou výborné
na rybí polévku, kterou můžete
podávat jako první chod štědrovečerní večeře.
Nevyhazujte ani kapří šupiny,
o kterých se traduje, že přinášejí
peníze. Usušené šupiny vložte
pod talíře a následně obdarovaným připomeňte, aby si šupiny
vložili do peněženky. Jedině tak
bude kouzlo skutečně fungovat.
Smažení nepodceňujte. Na
dietu zapomeňte a zároveň také
na trend smažit kapra v minimálním množství oleje. Při
smažení je doslova žádoucí,
aby plaval v oleji. Paradoxně
nebude tolik nasáklý tukem
a rychleji a stejnoměrněji se
prosmaží. Důležitá je ale teplota
oleje.
Vyfiletovaného a naporcovaného kapra osolte. Někdo ho
kape citrónem, pomazává česnekem, sype kmínem, grilovacím
kořením nebo namáčí v mléce.
A víte, proč to lidé dělají? No
proto, že koupili špatnou rybu
páchnoucí bahnem. My jsme ale
nakoupili dobře, takže zůstaneme jen u soli a obalíme v trojobalu. Věřte mi, je to tak nejlepší.
Do hlubšího kastrůlku poté nalijte
velké množství oleje, které rozpalte
na vyšší teplotu. Ideální teplota je
165 stupňů. Nízká teplota bude mít
za následek, že se strouhanka
nasaje olejem a ryba bude mastná
a vyšší teplota bude mít za následek, že bude strouhanka spálená
a ryba uvnitř syrová
správný okamžik na vložení kapra
poznáte tak, že když do oleje
vhodíte kousek chleba nebo pár
drobků strouhanky, okamžitě se
začnou smažit
rybu smažte asi čtyři až pět minut
po každé straně, až bude kůrčička
krásně zlatá. Pak klaďte kousky
ryby na vrstvu kuchyňského papíru, který odsaje přebytečný tuk.
Uznávám, připravit kapra je
pracnější než si prostě usmažit
řízek z vepřové krkovice. Ale
Vánoce jsou jen jednou v roce,
a tak byste to zvládnout mohli.
Hodně štěstí.
Radek Pálka
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Triangl, a. s.
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 7. listopadu 2022
a vyšlo 21. listopadu 2022.
Redakční uzávěrka příštího,
lednového čísla je 12. prosince 2022.
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích MČ Praha 8 a zaručuje,
že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů, fotografií a audiovizuálních materiálů,
zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8, a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.