30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVEN 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Jahody nejen jako laskomina.

Pomáhají třeba i v sexu

nnČerven, poslední měsíc před školními prázdninami. Sice

letos je to díky pandemii koronaviru trochu jiné, ale stejně…

V červnu se už naše myšlenky více či méně zaměřují na dovolenou. Mnozí se těší k moři, jiní k rybníkům, řekám a na chaty.

Ale k červnu od nepaměti patří jahody.

V červnu dozrávají i naše domácí, české jahody. Jahody, které

zčervenaly díky sluníčku, a ne

někde ve skleníku nebo fóliovníku. Ano, jahody lze v našich

krajích koupit po celý rok, ale jen

ty letní, ty sluníčkové jsou šťavnaté a sladké.

Pro sklizeň jahod je ideální

čas ráno, když oschne rosa,

nebo až k večeru. Ale i ty

utržené přes den jsou dobré. Já

osobně měl rád jahody jako

dítě, nejraději čerstvé nebo

rozmačkané s cukrem. V pozdějším věku se mi nějak odzicily. Nechutnaly mi a dával jsem

přednost jiným druhům ovoce.

Teprve před pár lety se mi

chuť na červené to plody

vrátila.

VITAMÍNY I MINERÁLY

A co se nezměnilo, je fakt, že

nejlepší jahody jsou čerstvé.

Nemám je rád v knedlících, ani

jako kompot. Nemám rád jahody

tepelně opracované. Ale je na

chuti každého z vás, čemu dáváte přednost.

Co bychom však o jahodách

měli vědět? Jahody nejen výborně chutnají, ale také mnoha

způsoby prospívají zdraví, takže

je můžete mlsat bez výčitek

svědomí. V jahodách nalezneme

mnoho látek, které naše tělo

přivítá. Jedná se zejména o vitamíny C, A, B, E, antioxidanty,

minerály (draslík, vápník, hořčík,

mangan) a třísloviny. Dále obsahují též vlákninu, kyselinu

jablečnou, šťavelovou a citrónovou. Jejich důležitou součástí je

i voda, díky které podpoříte

hydrataci pleti. Mají též výrazné

protizánětlivé účinky. Jahody

fungují jako afrodiziakum pro

muže i ženy. Jejich semínka totiž

obsahují zinek, nejdůležitější

minerál ovlivňující sexuální

výkonnost.

SLADKÁ RŮŽE

A napadlo by vás, že tohle první

jarní ovoce patří do rodiny růží?

Jahoda není bobule ani plod.

Zatímco bobule (rybíz, angrešt,

borůvka, okurka nebo dýně)

má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se

konzumuje, je zbytnělé květní

lůžko. Vlastní plody jsou malá

zelená zrníčka na červené

slupce. Průměrná jahoda má

na svém povrchu kolem

200 semínek.

Co je však pro mě jako pro

kuchaře důležité, je fakt, že chuť

jahod jde výborně dohromady

JAHODY si velmi dobře rozumí se smetanou

RADEK PÁLKA (45) žije

s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem

Národního týmu kuchařů

a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.

s chutí smetany. Toto spojení

již dávno objevili Italové v pří­

padě panna cotty nebo tradičního tiramisu. Jak jinak než

s jahodami.

Kdyby vás napadlo něco, co byste

chtěli, abych vám v časopise

Osmička v budoucnu uvařil, klidně

mi to napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com

Jahodové tiramisu

SUROVINY:

POSTUP:

 250 g cukrářských piškotů

 100 ml sladkého dezertního

vína

 400 g čerstvých sladkých

jahod

 50 g třtinového cukru

 250 g mascarpone

 290 ml čtyřicetiprocentní

ušlehané smetany, podle

chuti slazené cukrem

1. Piškoty pokapejte dezert­

ním vínem. Mascarpone

rozmíchejte s ušlehanou

smetanou.

2. Připravte si skleněnou

mísu o objemu zhruba jeden

litr. Dvě třetiny jahod roz­

mačkejte, zbytek nakrájejte na

plátky. Na dno misky dejte

polovinu piškotů, na ně polo­

PŘIJÍMÁ NOVÉ KLIENTY

vinu rozmačkaných jahod

a polovinu mascarpone se

šlehačkou. Zopakujte ještě

jednou. Navrch položte plátky

jahod. Vychlaďte, nejlépe přes

noc. Můžete ještě dozdobit

mátou a jemně posypat mou­

čkovým cukrem.

domov se zvláštním režimem

specializace na Alzheimerovu

chorobu a demenci

vhodné i pro imobilní klienty

Domov seniorů Vysočany

Bassova 14, Praha 9

www.dsvysocany.cz

601 526 025

775 065 565

zadosti@dsvysocany.cz

placená inzerce