30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ČERVEN 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Jahody nejen jako laskomina.
Pomáhají třeba i v sexu
nnČerven, poslední měsíc před školními prázdninami. Sice
letos je to díky pandemii koronaviru trochu jiné, ale stejně…
V červnu se už naše myšlenky více či méně zaměřují na dovolenou. Mnozí se těší k moři, jiní k rybníkům, řekám a na chaty.
Ale k červnu od nepaměti patří jahody.
V červnu dozrávají i naše domácí, české jahody. Jahody, které
zčervenaly díky sluníčku, a ne
někde ve skleníku nebo fóliovníku. Ano, jahody lze v našich
krajích koupit po celý rok, ale jen
ty letní, ty sluníčkové jsou šťavnaté a sladké.
Pro sklizeň jahod je ideální
čas ráno, když oschne rosa,
nebo až k večeru. Ale i ty
utržené přes den jsou dobré. Já
osobně měl rád jahody jako
dítě, nejraději čerstvé nebo
rozmačkané s cukrem. V pozdějším věku se mi nějak odzicily. Nechutnaly mi a dával jsem
přednost jiným druhům ovoce.
Teprve před pár lety se mi
chuť na červené to plody
vrátila.
VITAMÍNY I MINERÁLY
A co se nezměnilo, je fakt, že
nejlepší jahody jsou čerstvé.
Nemám je rád v knedlících, ani
jako kompot. Nemám rád jahody
tepelně opracované. Ale je na
chuti každého z vás, čemu dáváte přednost.
Co bychom však o jahodách
měli vědět? Jahody nejen výborně chutnají, ale také mnoha
způsoby prospívají zdraví, takže
je můžete mlsat bez výčitek
svědomí. V jahodách nalezneme
mnoho látek, které naše tělo
přivítá. Jedná se zejména o vitamíny C, A, B, E, antioxidanty,
minerály (draslík, vápník, hořčík,
mangan) a třísloviny. Dále obsahují též vlákninu, kyselinu
jablečnou, šťavelovou a citrónovou. Jejich důležitou součástí je
i voda, díky které podpoříte
hydrataci pleti. Mají též výrazné
protizánětlivé účinky. Jahody
fungují jako afrodiziakum pro
muže i ženy. Jejich semínka totiž
obsahují zinek, nejdůležitější
minerál ovlivňující sexuální
výkonnost.
SLADKÁ RŮŽE
A napadlo by vás, že tohle první
jarní ovoce patří do rodiny růží?
Jahoda není bobule ani plod.
Zatímco bobule (rybíz, angrešt,
borůvka, okurka nebo dýně)
má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se
konzumuje, je zbytnělé květní
lůžko. Vlastní plody jsou malá
zelená zrníčka na červené
slupce. Průměrná jahoda má
na svém povrchu kolem
200 semínek.
Co je však pro mě jako pro
kuchaře důležité, je fakt, že chuť
jahod jde výborně dohromady
JAHODY si velmi dobře rozumí se smetanou
RADEK PÁLKA (45) žije
s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem
Národního týmu kuchařů
a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.
s chutí smetany. Toto spojení
již dávno objevili Italové v pří
padě panna cotty nebo tradičního tiramisu. Jak jinak než
s jahodami.
Kdyby vás napadlo něco, co byste
chtěli, abych vám v časopise
Osmička v budoucnu uvařil, klidně
mi to napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com
Jahodové tiramisu
SUROVINY:
POSTUP:
250 g cukrářských piškotů
100 ml sladkého dezertního
vína
400 g čerstvých sladkých
jahod
50 g třtinového cukru
250 g mascarpone
290 ml čtyřicetiprocentní
ušlehané smetany, podle
chuti slazené cukrem
1. Piškoty pokapejte dezert
ním vínem. Mascarpone
rozmíchejte s ušlehanou
smetanou.
2. Připravte si skleněnou
mísu o objemu zhruba jeden
litr. Dvě třetiny jahod roz
mačkejte, zbytek nakrájejte na
plátky. Na dno misky dejte
polovinu piškotů, na ně polo
PŘIJÍMÁ NOVÉ KLIENTY
vinu rozmačkaných jahod
a polovinu mascarpone se
šlehačkou. Zopakujte ještě
jednou. Navrch položte plátky
jahod. Vychlaďte, nejlépe přes
noc. Můžete ještě dozdobit
mátou a jemně posypat mou
čkovým cukrem.
domov se zvláštním režimem
specializace na Alzheimerovu
chorobu a demenci
vhodné i pro imobilní klienty
Domov seniorů Vysočany
Bassova 14, Praha 9
www.dsvysocany.cz
601 526 025
775 065 565
zadosti@dsvysocany.cz
placená inzerce