30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ÚNOR 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Staré pečivo nevyhazujte,

lze z něj dělat dobroty

nnDnešní recept je jedním z nejjednodušších, které znám,

a myslím si, že i pánové, kteří doma běžně nevaří, si s ním bez

větších problémů poradí.

Jsem si vědom, že leden a únor

spíš patří k měsícům, kdy se

mnozí z nás knedlíkům vyhýbají.

Jistě, naše novoroční předsevzetí, že zhubneme, se nás ještě drží,

i když na konci ledna už to

nebývá tak intenzivní.

Často v Bohnicích, kde s rodinou bydlíme, vidím kolem kontejnerů naházené zbytky jídla.

Všude u popelnic se povaluje

staré tvrdé pečivo, které čeká

buď na to, až ho voda a déšť

rozpustí, nebo až ho nějaký

dobrák sebere a vyhodí.

Statistiky říkají, že průměrný

Čech ročně 785 kilogramů jídla

spotřebuje a 200 kilogramů

vyhodí. To je přeci hrozné. Chápu, že některá jídla nejdou použít, zvláště pak, pokud na ně

zapomenete.

LEVNÉ, RYCHLÉ, JEDNODUCHÉ. Takové jsou knedlíky z brambor a rohlíků.

Ale je mnoho potravin, které

vám zbývají a které se dají použít i dlouho poté, co jejich původní účel dávno ztratil smysl.

Třeba právě staré pečivo je

jednou z potravin, kterou není

třeba vyhodit prakticky nikdy.

Pečivo se dá vždy usušit, a neníli jiného využití, odnést ho

zvířátkům. My doma pečivo taky

sušíme. Část rovnou nakrájím

na kostky a uchovávám pro

případ, že budeme dělat knedlíky, nebo třeba nádivku do kuřete. Část sušíme jen tak. Buď si

tvrdý chléb a pečivo beru s sebou, když jdu na ryby, nebo ze

starého chleba děláme krkonošské kyselo. To bychom si mohli

uvařit na podzim, až budou růst

čerstvé houby.

Tyto ,,chlupaté“ knedlíky jsme

si zamilovali okamžitě, jakmile

jsem prvně tento recept doma

uvařil. Jednak proto, že jsou

skutečně velmi dobré, a hlavně

pro jejich jednoduchou přípravu.

Tyto knedlíky mají obrovskou

výhodu v tom, že se hodí prakticky ke každému pečenému

masu. Výborné jsou jen tak

s kysaným zelím a vypečenou

slaninou, a pokud knedlíky

nespotřebujete hned, dají se bez

problémů zamrazit. Po rozmrazení prakticky chutnají úplně

stejně dobře. Snad vám mé

Knedlíky z brambor

a rohlíků

SUROVINY:

 6 menších nebo středních

brambor nastrouhaných

najemno

 6 rohlíků, nakrájených na

kostičky

 2 vejce

 2 lžíce hrubé mouky

 sůl

POSTUP:

1. Brambory nastrouhejte

najemno a zcela z nich

vymačkejte vodu. Nejlépe přes

plátno, nebo utěrku.

2. Rohlíky nakrájejte na kostičky

a nechte uschnout.

3.Vodu z vyždímaných brambor

bramborovo-houskové chlupaté

knedlíky budou chutnat a snad

společně alespoň trochu pomůžeme tomu, aby se jídlo vyhazovalo co nejméně.

Kdyby vás napadlo něco, co byste

chtěli, abych vám v časopise

Osmička v budoucnu uvařil, klidně

mi to napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com

Radek Pálka

RADEK PÁLKA (44) žije

s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem

Národního týmu kuchařů

a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.

INSTALATÉR

TOPENÁŘ

vylijte a škrob, který zůstal

na dně nádoby vraťte zpět

do brambor.

4. Brambory, rohlíky, mouku

a vajíčka smíchejte v těsto.

Dle chuti osolte.

5. Vytvarujte koule a vařte cca

10 až 15 minut dle velikosti

koulí.

6. Nejjednodušší je po deseti

minutách jeden knedlík

vytáhnout, rozkrojit a ochutnat.

veškeré opravy a instalace

čištění odpadů, kanalizace

NEPŘETRŽITĚ

Tel: 603 421 968

283 881 375

Rothenberg

s. r. o.

Na Slovance 38, Praha 8

placená inzerce