30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ÚNOR 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Staré pečivo nevyhazujte,
lze z něj dělat dobroty
nnDnešní recept je jedním z nejjednodušších, které znám,
a myslím si, že i pánové, kteří doma běžně nevaří, si s ním bez
větších problémů poradí.
Jsem si vědom, že leden a únor
spíš patří k měsícům, kdy se
mnozí z nás knedlíkům vyhýbají.
Jistě, naše novoroční předsevzetí, že zhubneme, se nás ještě drží,
i když na konci ledna už to
nebývá tak intenzivní.
Často v Bohnicích, kde s rodinou bydlíme, vidím kolem kontejnerů naházené zbytky jídla.
Všude u popelnic se povaluje
staré tvrdé pečivo, které čeká
buď na to, až ho voda a déšť
rozpustí, nebo až ho nějaký
dobrák sebere a vyhodí.
Statistiky říkají, že průměrný
Čech ročně 785 kilogramů jídla
spotřebuje a 200 kilogramů
vyhodí. To je přeci hrozné. Chápu, že některá jídla nejdou použít, zvláště pak, pokud na ně
zapomenete.
LEVNÉ, RYCHLÉ, JEDNODUCHÉ. Takové jsou knedlíky z brambor a rohlíků.
Ale je mnoho potravin, které
vám zbývají a které se dají použít i dlouho poté, co jejich původní účel dávno ztratil smysl.
Třeba právě staré pečivo je
jednou z potravin, kterou není
třeba vyhodit prakticky nikdy.
Pečivo se dá vždy usušit, a neníli jiného využití, odnést ho
zvířátkům. My doma pečivo taky
sušíme. Část rovnou nakrájím
na kostky a uchovávám pro
případ, že budeme dělat knedlíky, nebo třeba nádivku do kuřete. Část sušíme jen tak. Buď si
tvrdý chléb a pečivo beru s sebou, když jdu na ryby, nebo ze
starého chleba děláme krkonošské kyselo. To bychom si mohli
uvařit na podzim, až budou růst
čerstvé houby.
Tyto ,,chlupaté“ knedlíky jsme
si zamilovali okamžitě, jakmile
jsem prvně tento recept doma
uvařil. Jednak proto, že jsou
skutečně velmi dobré, a hlavně
pro jejich jednoduchou přípravu.
Tyto knedlíky mají obrovskou
výhodu v tom, že se hodí prakticky ke každému pečenému
masu. Výborné jsou jen tak
s kysaným zelím a vypečenou
slaninou, a pokud knedlíky
nespotřebujete hned, dají se bez
problémů zamrazit. Po rozmrazení prakticky chutnají úplně
stejně dobře. Snad vám mé
Knedlíky z brambor
a rohlíků
SUROVINY:
6 menších nebo středních
brambor nastrouhaných
najemno
6 rohlíků, nakrájených na
kostičky
2 vejce
2 lžíce hrubé mouky
sůl
POSTUP:
1. Brambory nastrouhejte
najemno a zcela z nich
vymačkejte vodu. Nejlépe přes
plátno, nebo utěrku.
2. Rohlíky nakrájejte na kostičky
a nechte uschnout.
3.Vodu z vyždímaných brambor
bramborovo-houskové chlupaté
knedlíky budou chutnat a snad
společně alespoň trochu pomůžeme tomu, aby se jídlo vyhazovalo co nejméně.
Kdyby vás napadlo něco, co byste
chtěli, abych vám v časopise
Osmička v budoucnu uvařil, klidně
mi to napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com
Radek Pálka
RADEK PÁLKA (44) žije
s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem
Národního týmu kuchařů
a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.
INSTALATÉR
TOPENÁŘ
vylijte a škrob, který zůstal
na dně nádoby vraťte zpět
do brambor.
4. Brambory, rohlíky, mouku
a vajíčka smíchejte v těsto.
Dle chuti osolte.
5. Vytvarujte koule a vařte cca
10 až 15 minut dle velikosti
koulí.
6. Nejjednodušší je po deseti
minutách jeden knedlík
vytáhnout, rozkrojit a ochutnat.
veškeré opravy a instalace
čištění odpadů, kanalizace
NEPŘETRŽITĚ
Tel: 603 421 968
283 881 375
Rothenberg
s. r. o.
Na Slovance 38, Praha 8
placená inzerce