14

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ÚNOR 2021 

www.praha8.cz

Podnikání

PROVOZOVATEL RESTAURACE U ZÁBRANSKÝCH:

Zlevnili jsme asi o třetinu

nnTradiční restaurace s více než stoletou historií, jež se stala

jedním ze symbolů Karlína. To je hostinec U Zábranských, od

roku 1958 na seznamu kulturních památek. Úspěšně přečkal obě

kruté světové války, hospodářskou krizi, komunismus, divoká

devadesátá léta a nyní bojuje o přežití kvůli viru. Majitel vyhlášeného podniku Milan Mužátko, který se oblíbeného podniku ujal

před dvaceti lety, boj se zákeřným nepřítelem zatím nevzdává.

Je covid to nejhorší, co vás

zatím potkalo?

Asi jo. Když máte povodeň,

víte, že až prostor uvedete do

původního stavu, je to dál jen na

vás. Teď to tak není. Hospoda

přežila válku, prohibici, komu­

nis­mus, ničivou velkou vodu,

kterou jsem tu už zažil, protože

jsem přišel v roce 2000. Teď

bojujeme s dalším nepřítelem.

Covid je velká neznámá, pořád

se to netváří, že by se to v dohledné době spravilo.

Co říkáte aktuálním opatřením vlády?

Mě mrzí, a to není jenom náš

segment, že nemáte možnost

prokázat to, že byste s tím chtěli,

uměli bojovat. Striktně nám to

zařízli, povolili na krátký čas

otevřít, s omezeními, která se,

myslím, všude dodržovala.

Nebylo nám řečeno, udělejte si

přepážky třeba z igelitu, který

budete dezinfikovat.

Takže byste dokázali vymyslet

taková opatření, která by případnou nákazu eliminovala?

Rozhodně. A pořád by to bylo

lepší, než mít k zákazníkovi přístup

jen přes výdejové okénko nebo

rozvážkové služby, které jsou neekonomické. Oni si opravdu berou

35 až 40 procent. Když zohledníte,

že většina plateb probíhá elektronicky, máte další poplatky.

Zdražili jste proto?

Naopak. Obědové menu nabízíme celý den a s cenami jsme šli dolů.

Zmizela totiž přidaná hodnota,

zákazník si u nás nemůže posedět

a být obsloužen. Zlevnili jsme asi

o 30 procent, stejně tak u piva.

Objednávají zákazníci přes

rozvozové služby?

Přiznám se, že zájem jsem

čekal větší.

Dokážete odhadnout, jak

dlouho jste schopní ustát

současný režim?

Jde o to, že v podniku máte

nejen finanční, ale i emoční

investici. To první období, kdy

jsme museli zavřít, jsem kvitoval,

protože se za roky nahromadily

věci, které byly potřeba opravit.

Třeba podlahy, vymalovat,

renovovat stoly a podobně.

Otevřelo se, ale bohužel ne

s vidinou, že by se investice

začala vracet. Jak dlouho vydržím? To je těžké říct.

Přesto zůstáváte optimistou?

Jsem optimista, jinak bych už

určitě hledal nějakého náhradního provozovatele za sebe.

A lidi k okénku chodí?

Zákazníci se pomalinku po

vánočních svátcích vracejí.

V prosinci byly tržby oproti

druhému uzavření na podzim

výrazně nižší.

Co by strávník u vás rozhodně

neměl vynechat?

Určitě naši specialitu: bio

přeštickou krkovičku. A moje

maminka každý den peče jiný

dezert.

Zájem o rozvoz jídla

jsem za tohoto stavu

čekal větší

Vyznáte se ještě ve vládních

nařízeních?

Už jsem tak ztracený. Je to čím

dál těžší se orientovat. Jeden den

něco můžete, druhý den je všechno jinak.

Jak hodnotíte podporu ze

strany státu?

Uděláte jednu chybu v žádosti,

neuznají vám to. Ale aspoň že nějaká podpora je, zatím jsem nikoho

nepropustil. Je problém, že proplácení trvá dlouho. Teď by měla přijít padesátiprocentní kompenzace

od státu na nájem, nebýt toho, tak

už rozhodně nepodnikám.

MILAN MUŽÁTKO provozuje karlínskou restauraci už 21 let.

Městská část vám pomáhá?

Hned v říjnové vlně přišly

e-maily ohledně bezplatného

zařazení do radničního časopisu,

obec pomohla okamžitě.

Jak dlouho v oboru působíte?

Od 19 let nedělám jinou práci.

U Zábranských začínáte

21. rok. Které období považujete za nejhezčí?

Tři čtyři roky po povodních

v roce 2002, kdy se začali obměňovat obyvatelé a Karlín začal

vzkvétat.

Změnili se strávníci za ten

čas?

Díky informacím z médií

začali chodit daleko náročnější

zákazníci.

V jakém slova smyslu?

Co se výběru jídel i pití týče.

Zajímají se o zdravou stravu,

z čeho se vaří, osm let máme

pokaždé jídlo bez masa i bezlepkové.

Jaké jsou současné trendy

v kuchyni?

Lidé jsou hodně ochotní

experimentovat. Slyší třeba

na to, když nabídnete mexickou kuchyni. Stále frčí

česká klasika, guláš, pečená

kachna, svíčková, za poslední

roky burgery a tomu podobná

jídla.

Na čem si nejvíc pochutnáte

vy?

Právě na české klasice.

Díky čemu jste tak dlouho

vydržel v oboru?

Určitě díky vztahu se zákazníky. Když si něco budujete, nese

to ovoce v tom, že se lidé vrací.

Máte zkušenosti s vařením

v restauraci nebo obsluhováním?

Pokud můžu, obsluhuju doteď,

kuchař tedy nejsem. Samozřejmě jsem párkrát musel zaskočit,

ale za kuchaře se nepovažuju.

Jste jeden z mála podniků

v lokalitě, co nyní funguje...

Myslím, že je to lepší než sedět

nečinně doma.

V Praze 8 i bydlíte. Co se vám

líbí?

V Praze 8 žiju od roku 1996.

Oproti jiným částem Prahy je

pořád vidět nějaká aktivita

radnice, třeba nedávné rozsvícení vánočních stromků nebo trhy

v Karlíně jsou výborné.

A je něco, co vám vadí?

Já ani nevím, jsem docela

spokojený. 

(lf)