14
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ÚNOR 2021
www.praha8.cz
Podnikání
PROVOZOVATEL RESTAURACE U ZÁBRANSKÝCH:
Zlevnili jsme asi o třetinu
nnTradiční restaurace s více než stoletou historií, jež se stala
jedním ze symbolů Karlína. To je hostinec U Zábranských, od
roku 1958 na seznamu kulturních památek. Úspěšně přečkal obě
kruté světové války, hospodářskou krizi, komunismus, divoká
devadesátá léta a nyní bojuje o přežití kvůli viru. Majitel vyhlášeného podniku Milan Mužátko, který se oblíbeného podniku ujal
před dvaceti lety, boj se zákeřným nepřítelem zatím nevzdává.
Je covid to nejhorší, co vás
zatím potkalo?
Asi jo. Když máte povodeň,
víte, že až prostor uvedete do
původního stavu, je to dál jen na
vás. Teď to tak není. Hospoda
přežila válku, prohibici, komu
nismus, ničivou velkou vodu,
kterou jsem tu už zažil, protože
jsem přišel v roce 2000. Teď
bojujeme s dalším nepřítelem.
Covid je velká neznámá, pořád
se to netváří, že by se to v dohledné době spravilo.
Co říkáte aktuálním opatřením vlády?
Mě mrzí, a to není jenom náš
segment, že nemáte možnost
prokázat to, že byste s tím chtěli,
uměli bojovat. Striktně nám to
zařízli, povolili na krátký čas
otevřít, s omezeními, která se,
myslím, všude dodržovala.
Nebylo nám řečeno, udělejte si
přepážky třeba z igelitu, který
budete dezinfikovat.
Takže byste dokázali vymyslet
taková opatření, která by případnou nákazu eliminovala?
Rozhodně. A pořád by to bylo
lepší, než mít k zákazníkovi přístup
jen přes výdejové okénko nebo
rozvážkové služby, které jsou neekonomické. Oni si opravdu berou
35 až 40 procent. Když zohledníte,
že většina plateb probíhá elektronicky, máte další poplatky.
Zdražili jste proto?
Naopak. Obědové menu nabízíme celý den a s cenami jsme šli dolů.
Zmizela totiž přidaná hodnota,
zákazník si u nás nemůže posedět
a být obsloužen. Zlevnili jsme asi
o 30 procent, stejně tak u piva.
Objednávají zákazníci přes
rozvozové služby?
Přiznám se, že zájem jsem
čekal větší.
Dokážete odhadnout, jak
dlouho jste schopní ustát
současný režim?
Jde o to, že v podniku máte
nejen finanční, ale i emoční
investici. To první období, kdy
jsme museli zavřít, jsem kvitoval,
protože se za roky nahromadily
věci, které byly potřeba opravit.
Třeba podlahy, vymalovat,
renovovat stoly a podobně.
Otevřelo se, ale bohužel ne
s vidinou, že by se investice
začala vracet. Jak dlouho vydržím? To je těžké říct.
Přesto zůstáváte optimistou?
Jsem optimista, jinak bych už
určitě hledal nějakého náhradního provozovatele za sebe.
A lidi k okénku chodí?
Zákazníci se pomalinku po
vánočních svátcích vracejí.
V prosinci byly tržby oproti
druhému uzavření na podzim
výrazně nižší.
Co by strávník u vás rozhodně
neměl vynechat?
Určitě naši specialitu: bio
přeštickou krkovičku. A moje
maminka každý den peče jiný
dezert.
Zájem o rozvoz jídla
jsem za tohoto stavu
čekal větší
Vyznáte se ještě ve vládních
nařízeních?
Už jsem tak ztracený. Je to čím
dál těžší se orientovat. Jeden den
něco můžete, druhý den je všechno jinak.
Jak hodnotíte podporu ze
strany státu?
Uděláte jednu chybu v žádosti,
neuznají vám to. Ale aspoň že nějaká podpora je, zatím jsem nikoho
nepropustil. Je problém, že proplácení trvá dlouho. Teď by měla přijít padesátiprocentní kompenzace
od státu na nájem, nebýt toho, tak
už rozhodně nepodnikám.
MILAN MUŽÁTKO provozuje karlínskou restauraci už 21 let.
Městská část vám pomáhá?
Hned v říjnové vlně přišly
e-maily ohledně bezplatného
zařazení do radničního časopisu,
obec pomohla okamžitě.
Jak dlouho v oboru působíte?
Od 19 let nedělám jinou práci.
U Zábranských začínáte
21. rok. Které období považujete za nejhezčí?
Tři čtyři roky po povodních
v roce 2002, kdy se začali obměňovat obyvatelé a Karlín začal
vzkvétat.
Změnili se strávníci za ten
čas?
Díky informacím z médií
začali chodit daleko náročnější
zákazníci.
V jakém slova smyslu?
Co se výběru jídel i pití týče.
Zajímají se o zdravou stravu,
z čeho se vaří, osm let máme
pokaždé jídlo bez masa i bezlepkové.
Jaké jsou současné trendy
v kuchyni?
Lidé jsou hodně ochotní
experimentovat. Slyší třeba
na to, když nabídnete mexickou kuchyni. Stále frčí
česká klasika, guláš, pečená
kachna, svíčková, za poslední
roky burgery a tomu podobná
jídla.
Na čem si nejvíc pochutnáte
vy?
Právě na české klasice.
Díky čemu jste tak dlouho
vydržel v oboru?
Určitě díky vztahu se zákazníky. Když si něco budujete, nese
to ovoce v tom, že se lidé vrací.
Máte zkušenosti s vařením
v restauraci nebo obsluhováním?
Pokud můžu, obsluhuju doteď,
kuchař tedy nejsem. Samozřejmě jsem párkrát musel zaskočit,
ale za kuchaře se nepovažuju.
Jste jeden z mála podniků
v lokalitě, co nyní funguje...
Myslím, že je to lepší než sedět
nečinně doma.
V Praze 8 i bydlíte. Co se vám
líbí?
V Praze 8 žiju od roku 1996.
Oproti jiným částem Prahy je
pořád vidět nějaká aktivita
radnice, třeba nedávné rozsvícení vánočních stromků nebo trhy
v Karlíně jsou výborné.
A je něco, co vám vadí?
Já ani nevím, jsem docela
spokojený.
(lf)