30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LEDEN 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Tradičně netradiční
silvestrovská večeře
nnBlíží se konec roku, Silvestr a co si budeme povídat čas
přejídání a slavení. Přitom přelom roku se před mnoha staletími vůbec neslavil. Křesťanský rok má totiž touto dobou už
své oslavy za sebou, protože jeho nový rok začíná první adventní nedělí. Novodobý Silvestr se proto od toho historického v mnohém liší.
Již před mnoha a mnoha lety
čočku a hrách z našich silvestrovských talířů vystrnadilo
maso. Především vepřové
a z vepřového koleno, nebo
hlava. Dle mého názoru pojídání
masa nejprve symbolizovalo to,
jak se dobře máme a že alespoň
v ten poslední den v roce se
můžeme dosyta najíst.
Možná i proto jsem si pro vás
připravil recept vepřového
kolena, který je úplně jiný, než
na co jste zvyklí. Ale letos máme
dost času na to, abychom si s tím
naším jídlem dostatečně pohráli
a věnovali mu víc času. Ono se
nám za to to koleno odvděčí.
Uvidíte.
ČOČKA NEMIZÍ
Ale nebojte, čočka z našich talířů
nezmizela. Jen se posunula na
první den nového roku. V množství vařené čočky se meze nekladou. Čím více jí sníte, tím bohatší v novém roce budete. Co se
týká Nového roku, nemělo by
být nic, co mělo nohy, co by
uteklo. Takže žádná drůbež a ani
zajíc nebo králík, protože to by
právě naše štěstí vzalo „do
zaječích“.
VZDEJTE SE
NEPOTŘEBNÉHO
Příchod roku nového je také
ideálním momentem pro rozloučení se se vším nepotřebným, co
již v novém roce nechci zažívat
a nemám potřebu nést si dále.
V klidu se posaďte, napište,
nakreslete nebo jinak zaznamenejte na kus papíru vše, co jste
letos prožívali a chcete se s tím
nějakým způsobem rozloučit.
Pokud máte i nějaké předměty,
které se k těmto událostem pojí,
pak je můžete rovněž rituálně
odložit, spálit, či vyhodit. Sepsané potom můžete spálit a rozdělat nový oheň, kterému odevzdáte svá přání pro rok následující.
Vážení čtenáři, dovolte mi, abych
vám touto cestou popřál, abyste
pomyslně spálili vše ošklivé, co
vám rok 2020 přinesl, a přeji
hodně zdraví, štěstí a lásky do
Radek Pálka
roku 2021.
POKUD CHCETE MÍT VEPŘOVÉ KOLENO dokonale připravené, buďte v jeho přípravě trpěliví.
Vepřové koleno na černém pivu
SUROVINY:
2 vepřová kolena přední
10 až 15 stroužků česneku
sůl
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
1 litr černého piva
Na potření:
1 dl oleje
50 g plnotučné hořčice
10 g mleté sladké papriky
POSTUP:
1. Vepřová kolena je nejlépe
vykostit. Pokud to nezvládnete,
poproste řezníka u kterého
kolena kupujete. Kosti v žádném
případě nevyhazujte.
2. Kolena rozložte a patřičně
nasolte. Na dno pekáče položte
kosti. Na ně zarolovaná kolena.
Přidejte koření a česnek
a kolena zalijte jedním litrem
černého piva. Zaklopte a nechte
kolena v chladu marinovat
alespoň dva dny.
3. Následně dejte takto zakrytá
kolena do trouby a pečte na
140 stupňů 2,5 až 3 hodiny. Po
upečení kolena vyjměte. Na kůži
nakrájejte proužky, potřete směsí
hořčice, papriky a oleje a dejte
péct na 200 stupňů 10 až
15 minut, nebo až bude kůrčička
úplně křupavá.
4. Jako příloha postačí chléb.
Dobrou chuť.
Kdyby vás napadlo něco, co byste
chtěli, abych vám v časopise
Osmička v budoucnu uvařil, klidně
mi to napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com
RADEK PÁLKA (44) žije
s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem
Národního týmu kuchařů
a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.