30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / LEDEN 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Tradičně netradiční

silvestrovská večeře

nnBlíží se konec roku, Silvestr a co si budeme povídat čas

přejídání a slavení. Přitom přelom roku se před mnoha staletími vůbec neslavil. Křesťanský rok má totiž touto dobou už

své oslavy za sebou, protože jeho nový rok začíná první adventní nedělí. Novodobý Silvestr se proto od toho historického v mnohém liší.

Již před mnoha a mnoha lety

čočku a hrách z našich silvestrovských talířů vystrnadilo

maso. Především vepřové

a z vepřového koleno, nebo

hlava. Dle mého názoru pojídání

masa nejprve symbolizovalo to,

jak se dobře máme a že alespoň

v ten poslední den v roce se

můžeme dosyta najíst.

Možná i proto jsem si pro vás

připravil recept vepřového

kolena, který je úplně jiný, než

na co jste zvyklí. Ale letos máme

dost času na to, abychom si s tím

naším jídlem dostatečně pohráli

a věnovali mu víc času. Ono se

nám za to to koleno odvděčí.

Uvidíte.

ČOČKA NEMIZÍ

Ale nebojte, čočka z našich talířů

nezmizela. Jen se posunula na

první den nového roku. V množství vařené čočky se meze nekladou. Čím více jí sníte, tím bohatší v novém roce budete. Co se

týká Nového roku, nemělo by

být nic, co mělo nohy, co by

uteklo. Takže žádná drůbež a ani

zajíc nebo králík, protože to by

právě naše štěstí vzalo „do

zaječích“.

VZDEJTE SE

NEPOTŘEBNÉHO

Příchod roku nového je také

ideálním momentem pro rozloučení se se vším nepotřebným, co

již v novém roce nechci zažívat

a nemám potřebu nést si dále.

V klidu se posaďte, napište,

nakreslete nebo jinak zaznamenejte na kus papíru vše, co jste

letos prožívali a chcete se s tím

nějakým způsobem rozloučit.

Pokud máte i nějaké předměty,

které se k těmto událostem pojí,

pak je můžete rovněž rituálně

odložit, spálit, či vyhodit. Sepsané potom můžete spálit a rozdělat nový oheň, kterému odevzdáte svá přání pro rok následující.

Vážení čtenáři, dovolte mi, abych

vám touto cestou popřál, abyste

pomyslně spálili vše ošklivé, co

vám rok 2020 přinesl, a přeji

hodně zdraví, štěstí a lásky do

Radek Pálka

roku 2021.

POKUD CHCETE MÍT VEPŘOVÉ KOLENO dokonale připravené, buďte v jeho přípravě trpěliví.

Vepřové koleno na černém pivu

SUROVINY:

2 vepřová kolena přední

10 až 15 stroužků česneku

sůl

5 kuliček celého pepře

5 kuliček nového koření

4 bobkové listy

1 litr černého piva

Na potření:

1 dl oleje

50 g plnotučné hořčice

10 g mleté sladké papriky

POSTUP:

1. Vepřová kolena je nejlépe

vykostit. Pokud to nezvládnete,

poproste řezníka u kterého

kolena kupujete. Kosti v žádném

případě nevyhazujte.

2. Kolena rozložte a patřičně

nasolte. Na dno pekáče položte

kosti. Na ně zarolovaná kolena.

Přidejte koření a česnek

a kolena zalijte jedním litrem

černého piva. Zaklopte a nechte

kolena v chladu marinovat

alespoň dva dny.

3. Následně dejte takto zakrytá

kolena do trouby a pečte na

140 stupňů 2,5 až 3 hodiny. Po

upečení kolena vyjměte. Na kůži

nakrájejte proužky, potřete směsí

hořčice, papriky a oleje a dejte

péct na 200 stupňů 10 až

15 minut, nebo až bude kůrčička

úplně křupavá.

4. Jako příloha postačí chléb.

Dobrou chuť.

Kdyby vás napadlo něco, co byste

chtěli, abych vám v časopise

Osmička v budoucnu uvařil, klidně

mi to napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com

RADEK PÁLKA (44) žije

s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem

Národního týmu kuchařů

a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.