30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ŘÍJEN 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Nedozrálá rajčata nevyhazujte
nnJeden můj známý, který pálil kořalku prakticky ze všeho,
vždycky říkal: „Jen ta rajčata, to je zelenina na nic, z toho se
vypálit nic nedá, a z těch zelených už vůbec ne.“ A měl
pravdu.
Říjen je měsíc, kdy pomalu a jistě
přicházejí první jarní mrazíky a je
na čase dát naše zahrádky do
pořádku a připravit je na zimu.
Ale co s rajčaty, která nedozrála?
Vyhodit určitě ne, to je škoda.
Jedním z řešení je zkusit je nechat
v teple na okně dozrát. To se může
podařit, ale většinou ještě než
dozrají, začnou plody hnít.
Moje mamka z podzimní
zeleniny, a tedy i ze zelených
rajčat, dělala čalamády. K rajčatům dala květák, papriky, pár
stroužků česneku, sladkokyselý
nálev, cibulky a kapku oleje,
a na zimu bylo vystaráno.
Nedozrálá rajčata, byť nechutnají špatně, se jíst nedají.
Zelené plody totiž obsahují
některé zdraví ohrožující látky,
zejména solanin. Proto se nedoporučuje je konzumovat. Takže
se nabízí otázka, co s nimi?
A já mám pro vás skvělou
radu. Udělejte si z nich chutney
(čatní). Tato dobrota pochází
původem z Indie, kde byla
vyráběna z různého čerstvého
ovoce a koření. Během koloniálního období ho Britové přivezli domů, odtamtud se jeho
obliba rozšířila do ostatních
britských kolonií a dnes je
v oblibě celosvětově. Je vhodné
ke studenému masu, k rybě
a drůbeži, grilovanému masu,
k sýrům a tak dále. Původní
Chutney ze zelených rajčat
NEDOZRÁLÁ RAJČATA NEJEZTE, obsahují zdraví škodlivé látky.
bylo připravováno ze surovin,
jako je mango, kokosový ořech
a jiné, ale později se rozšířilo do
celého světa a začalo se vyrábět z různého dostupného
ovoce a zeleniny v dané zemi,
a to včetně zelených rajčat.
Kdyby vás napadlo něco, co
byste chtěli, abych vám
v časopise Osmička v budoucnu uvařil, klidně mi to
napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com
SUROVINY:
1 kg zelených rajčat
1 velká cibule
6 stroužků česneku
1 polévková lžíce soli
1 kávová lžička kari
1 kávová lžička mletého
zázvoru
½ kávové lžičky pálivé
papriky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek octa
3 polévkové lžíce opraných
rozinek
POSTUP:
Rajčata oloupeme a rozemeleme na masovém strojku
zároveň s cibulí a česnekem.
Pomleté suroviny posypeme
solí, kari, zázvorem a paprikou. Do zahuštěné masy
přidáme cukr, ocet a rozinky
a vše vaříme asi 15 minut.
Mezitím připravíme menší
sklenice, nahřejeme je a ještě
horké čatní do nich nalijeme,
ihned uzavřeme víčkem.
RADEK PÁLKA (45) žije
s rodinou již řadu let
v Bohnicích. Jako šéfkuchař působil v Německu,
Americe, Africe, Itálii. Byl
členem Národního týmu
kuchařů a cukrářů ČR.
V současné době pracuje
jako šéfkuchař hotelu Duo
na Střížkově. Pamětníci ho
mohou znát třeba z pořadu Mňam aneb Prima
vařečka.
placená inzerce