30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ŘÍJEN 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Nedozrálá rajčata nevyhazujte

nnJeden můj známý, který pálil kořalku prakticky ze všeho,

vždycky říkal: „Jen ta rajčata, to je zelenina na nic, z toho se

vypálit nic nedá, a z těch zelených už vůbec ne.“ A měl

pravdu.

Říjen je měsíc, kdy pomalu a jistě

přicházejí první jarní mrazíky a je

na čase dát naše zahrádky do

pořádku a připravit je na zimu.

Ale co s rajčaty, která nedozrála?

Vyhodit určitě ne, to je škoda.

Jedním z řešení je zkusit je nechat

v teple na okně dozrát. To se může

podařit, ale většinou ještě než

dozrají, začnou plody hnít.

Moje mamka z podzimní

zeleniny, a tedy i ze zelených

rajčat, dělala čalamády. K rajčatům dala květák, papriky, pár

stroužků česneku, sladkokyselý

nálev, cibulky a kapku oleje,

a na zimu bylo vystaráno.

Nedozrálá rajčata, byť nechutnají špatně, se jíst nedají.

Zelené plody totiž obsahují

některé zdraví ohrožující látky,

zejména solanin. Proto se nedoporučuje je konzumovat. Takže

se nabízí otázka, co s nimi?

A já mám pro vás skvělou

radu. Udělejte si z nich chutney

(čatní). Tato dobrota pochází

původem z Indie, kde byla

vyráběna z různého čerstvého

ovoce a koření. Během koloniálního období ho Britové přivezli domů, odtamtud se jeho

obliba rozšířila do ostatních

britských kolonií a dnes je

v oblibě celosvětově. Je vhodné

ke studenému masu, k rybě

a drůbeži, grilovanému masu,

k sýrům a tak dále. Původní

Chutney ze zelených rajčat

NEDOZRÁLÁ RAJČATA NEJEZTE, obsahují zdraví škodlivé látky.

bylo připravováno ze surovin,

jako je mango, kokosový ořech

a jiné, ale později se rozšířilo do

celého světa a začalo se vyrábět z různého dostupného

ovoce a zeleniny v dané zemi,

a to včetně zelených rajčat.

Kdyby vás napadlo něco, co

byste chtěli, abych vám

v časopise Osmička v budoucnu uvařil, klidně mi to

napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com

SUROVINY:

 1 kg zelených rajčat

 1 velká cibule

 6 stroužků česneku

 1 polévková lžíce soli

 1 kávová lžička kari

 1 kávová lžička mletého

zázvoru

 ½ kávové lžičky pálivé

papriky

 1 hrnek cukru krupice

 1 hrnek octa

 3 polévkové lžíce opraných

rozinek

POSTUP:

Rajčata oloupeme a rozemeleme na masovém strojku

zároveň s cibulí a česnekem.

Pomleté suroviny posypeme

solí, kari, zázvorem a paprikou. Do zahuštěné masy

přidáme cukr, ocet a rozinky

a vše vaříme asi 15 minut.

Mezitím připravíme menší

sklenice, nahřejeme je a ještě

horké čatní do nich nalijeme,

ihned uzavřeme víčkem.

RADEK PÁLKA (45) žije

s rodinou již řadu let

v Bohnicích. Jako šéfkuchař působil v Německu,

Americe, Africe, Itálii. Byl

členem Národního týmu

kuchařů a cukrářů ČR.

V současné době pracuje

jako šéfkuchař hotelu Duo

na Střížkově. Pamětníci ho

mohou znát třeba z pořadu Mňam aneb Prima

vařečka.

placená inzerce