30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / DUBEN 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Velikonoce ve jménu jehněčího

Jehněčí kolínka na bylinkách

4

 porce  doba přípravy dvě až tři hodiny  obtížnost středně těžká

SUROVINY

 4 větší jehněčí kolínka –

každé cca 350 g.

Nezapomínejme, že každé

kolínko má velkou kost

 500 g libové slaniny

 3 červené cibule

 5 stroužků česneku

 ½ dl oleje

 směs bylinek – provázkem

svázaná snítka tymiánu,

rozmarýnu a 2 bobkové listy

 500 ml bílého suchého vína

 5 kuliček nového koření

 sůl, pepř

 500 ml vývaru

POSTUP

Nejprve musíme mít hotový

vývar. Klidně použijte hovězí,

kuřecí, nebo zeleninový. Jak už

jsem dříve psal, vždy je lepší dát

jakýkoliv vývar než obyčejnou

vodu.

 Příprava jehněčího chce trochu času, výsledek za to stojí

Pro Český rozhlas již dva

roky připravuji pořad

Putování s šéfkuchařem.

Letní seriál byl putováním

po zemi české, mluvili

jsme o tradicích, zvycích

a hlavně receptech

jednotlivých regionů.

Zimní, tedy vánoční speciál byl

o tradicích vánočních nejen

u nás, ale třeba v Itálii, Francii,

Německu, Rakousku a tak dále.

Toto putování mě nesmírně

baví. Nejen proto, že si připomí-

nám vše, co jsem v kterých

zemích v rámci mého pracovního cestování zažil, ale hlavně

proto, že se na tomto projektu

podílím autorsky, takže si

všechny scénáře k jednotlivým

dílům píšu sám.

A když už jsem byl u psaní

Velikonočního putování, které

stejně jako to vánoční bude

o Velikonocích nejen v České

republice, zjistil jsem, že na

rozdíl od Vánoc, kdy každý kout

světa má jiná národní jídla, tak

Velikonoce celosvětově jsou na

téma jehněčí. Jehněčí, či kůzlečí

Na pánvi rozpálíme olej a na něm

kolínka ze všech stran opečeme.

Tento krok je velmi důležitý,

protože opečením se na mase

srazí bílkoviny, maso se zatáhne

a zůstane tak šťavnaté. Teprve

po opečení kolínka osolte,

opepřete a dejte do pekáče. Do

pekáče přidejte svazek bylinek

a kuličky nového koření.

Na pánvi po kolínkách orestujeme slaninu na kostky a na klínky

nakrájenou červenou cibuli

s plátky z pěti stroužků česneku. Touto voňavou směsí kolínmaso nechybí na Velikonočním

stole u nás, v Polsku, Německu,

Rakousku, Itálii, Francii, Dálném či Blízkém východě, zkrátka a dobře je skoro všude. A to

ka v pekáčku posypte. Přidejte

bílé víno a půl litru vývaru.

Přikrytý pekáč vložte na dvě

hodiny do trouby předehřáté na

185 °C.

Asi tak po hodině a půl pekáč

odkryjte a zbylou půlhodinu

dopékejte již bez poklice. Jak se

říká na barvu. Po dvou hodinách

maso vyjměte (tedy pokud je

zcela měkké). Stejně tak vyjměte svazek bylinek a kuličky

nového koření. Šťávu je dobré

v této fázi trochu zredukovat,

aby byla hustší a silnější.

Mám rád jehněčí kolínka s čerstvým listovým špenátem a šťouchanými bramborami. Ale ani

s bramborovým knedlíkem či

třeba dušenou zeleninou neuděláte chybu.

je dobře. Velikonoce jsou o vítání jara, a jehněčí k tomu neodmyslitelně patří.

Radek Pálka

Osmička

PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU

Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797

Náklad: 60 000 ks

Distribuce: Česká distribuční, a. s.

Adresa redakce:

Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)

180 48 Praha 8 – Libeň

E-mail: osmicka@praha8.cz

Příjem inzerce:

Lenka Jančijuková,

E-mail: inzerce@praha8.cz

Tel.: 222 805 112

Šéfredaktor:

Tomáš Kňourek

E-mail: tomas.knourek@praha8.cz

Redakční rada:

Tomáš Mrázek (předseda),

Martin Štěrba (místopředseda),

Jiří Vítek, Jana Solomonová, Tomáš Pavlů,

Tomáš Tatranský, Michal Kalina

Infocentrum MČ Praha 8:

Tel.: 222 805 505, 222 805 506

Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,

v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava

Podávání novinových zásilek

povolila Česká pošta, s. p.,

Odštěpný závod Praha,

č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.

Registrace: MK ČR E 12043

Za věcnou správnost textů odpovídají

autoři, u inzerátů inzerenti.

Toto číslo bylo uzavřeno 14. března 2022

a vyšlo 29. března 2022.

Redakční uzávěrka příštího,

květnového čísla je 11. dubna 2022.

Foto na titulní straně: Vladimír Slabý

Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích

MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,

fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,

a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.