30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / DUBEN 2022
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Velikonoce ve jménu jehněčího
Jehněčí kolínka na bylinkách
4
porce doba přípravy dvě až tři hodiny obtížnost středně těžká
SUROVINY
4 větší jehněčí kolínka –
každé cca 350 g.
Nezapomínejme, že každé
kolínko má velkou kost
500 g libové slaniny
3 červené cibule
5 stroužků česneku
½ dl oleje
směs bylinek – provázkem
svázaná snítka tymiánu,
rozmarýnu a 2 bobkové listy
500 ml bílého suchého vína
5 kuliček nového koření
sůl, pepř
500 ml vývaru
POSTUP
Nejprve musíme mít hotový
vývar. Klidně použijte hovězí,
kuřecí, nebo zeleninový. Jak už
jsem dříve psal, vždy je lepší dát
jakýkoliv vývar než obyčejnou
vodu.
Příprava jehněčího chce trochu času, výsledek za to stojí
Pro Český rozhlas již dva
roky připravuji pořad
Putování s šéfkuchařem.
Letní seriál byl putováním
po zemi české, mluvili
jsme o tradicích, zvycích
a hlavně receptech
jednotlivých regionů.
Zimní, tedy vánoční speciál byl
o tradicích vánočních nejen
u nás, ale třeba v Itálii, Francii,
Německu, Rakousku a tak dále.
Toto putování mě nesmírně
baví. Nejen proto, že si připomí-
nám vše, co jsem v kterých
zemích v rámci mého pracovního cestování zažil, ale hlavně
proto, že se na tomto projektu
podílím autorsky, takže si
všechny scénáře k jednotlivým
dílům píšu sám.
A když už jsem byl u psaní
Velikonočního putování, které
stejně jako to vánoční bude
o Velikonocích nejen v České
republice, zjistil jsem, že na
rozdíl od Vánoc, kdy každý kout
světa má jiná národní jídla, tak
Velikonoce celosvětově jsou na
téma jehněčí. Jehněčí, či kůzlečí
Na pánvi rozpálíme olej a na něm
kolínka ze všech stran opečeme.
Tento krok je velmi důležitý,
protože opečením se na mase
srazí bílkoviny, maso se zatáhne
a zůstane tak šťavnaté. Teprve
po opečení kolínka osolte,
opepřete a dejte do pekáče. Do
pekáče přidejte svazek bylinek
a kuličky nového koření.
Na pánvi po kolínkách orestujeme slaninu na kostky a na klínky
nakrájenou červenou cibuli
s plátky z pěti stroužků česneku. Touto voňavou směsí kolínmaso nechybí na Velikonočním
stole u nás, v Polsku, Německu,
Rakousku, Itálii, Francii, Dálném či Blízkém východě, zkrátka a dobře je skoro všude. A to
ka v pekáčku posypte. Přidejte
bílé víno a půl litru vývaru.
Přikrytý pekáč vložte na dvě
hodiny do trouby předehřáté na
185 °C.
Asi tak po hodině a půl pekáč
odkryjte a zbylou půlhodinu
dopékejte již bez poklice. Jak se
říká na barvu. Po dvou hodinách
maso vyjměte (tedy pokud je
zcela měkké). Stejně tak vyjměte svazek bylinek a kuličky
nového koření. Šťávu je dobré
v této fázi trochu zredukovat,
aby byla hustší a silnější.
Mám rád jehněčí kolínka s čerstvým listovým špenátem a šťouchanými bramborami. Ale ani
s bramborovým knedlíkem či
třeba dušenou zeleninou neuděláte chybu.
je dobře. Velikonoce jsou o vítání jara, a jehněčí k tomu neodmyslitelně patří.
Radek Pálka
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Redakční rada:
Tomáš Mrázek (předseda),
Martin Štěrba (místopředseda),
Jiří Vítek, Jana Solomonová, Tomáš Pavlů,
Tomáš Tatranský, Michal Kalina
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,
v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 14. března 2022
a vyšlo 29. března 2022.
Redakční uzávěrka příštího,
květnového čísla je 11. dubna 2022.
Foto na titulní straně: Vladimír Slabý
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích
MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,
fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,
a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.