30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / BŘEZEN 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie / Inzerce

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Zima přináší

kvalitní maso

nnSezónní potraviny patří bezesporu k nejchutnějším a nejkvalitnějším jídlům, která jsou na trhu v různých měsících

k dostání. Tělo je na ně už tisíce let zvyklé a dodávají mu

přesně to, co potřebuje. Jenže co jíst v těch zimních měsících?

Pomalu dušená hovězí kližka

Recept pro čtyři osoby:

SUROVINY:

 1 kg hovězí kližky

 50 g sádla

 2 červené cibule

 2 mrkve

 ½ celeru

 4 stroužky česneku

 3 snítky rozmarýnu

 2 bobkové listy

 1 hrst sušených hub

 3 celá rajčata

 1 ks celé skořice

 250 ml červeného vína

 50 g hladké mouky

 ½ l vývaru

 citronovou kůru

 sůl, pepř

NA DUŠENOU KLIŽKU si připravte i dostatek času.

POSTUP:

Leden a únor nic, a co si budeme

povídat, ještě ani v březnu to není

žádná sláva. Na trhu se sice již sem

tam objeví nové brambory, ale ty

jsou z dovozu a drahé. Stejně tak je

tomu s chřestem. Na ten tuzemský

si musíme počkat do května.

Můžeme experimentovat se

šťovíkem, řeřichou, nebo růžičkovou kapustou, ale upřímně asi

nejlepší bude, když si v řeznictví

řeknete o pořádný flák hovězího

masa. To je právě v tomto období

nejlepší, jelikož se dobytek přes

zimu výborně krmí. Je ustájený,

Rozhodně to není recept, který

zvládnete udělat po příchodu

z práce manželovi k večeři (tedy

pokud nevečeříte nějak extrémně

pozdě), ale když už se do něj

pustíte, vyplatí se to.

Nejprve si předehřejte troubu

na 160 °C. Oloupejte mrkev,

cibuli, celer a vše nahrubo nakrájejte. Nahrubo, tím myslím na

zhruba centimetrové kostky.

Stroužky česneku nechte

neoloupané. Vezměte velký hrnec

se silným dnem, který může jít do

trouby. Ideálně i s poklicí. Dejte do

něho sádlo a rozpalte ho na

sporáku. Do sádla dejte zeleninu,

cibuli, hrst sušených hub, celou

skořici, rozmarýn a bobkové listy.

Vše pořádně restujte asi deset

minut. Zelenina by měla být lehce

hnědá, ale ne moc, aby nezhořkla. A těch deset minut, kdy se

spokojený, klidný. Maso je tedy

odpočaté a zkřehlé.

Naopak drůbež v březnu téměř

vůbec není (tedy ta kvalitní

a česká). A když ano, tak mražená, a to přeci nechceme. Zvěřina

je v březnu ještě stále chráněná,

a tak pokud na ni narazíte, bude

s největší pravděpodobností ze

zmrazených zásob. V dubnu se

situace zlepší, to už bude jehněčí,

kuřátka, začíná rebarbora. Takže

na opravdové jarní jídlo si ještě

měsíc počkáme.

Radek Pálka

ENDOSKOPICKÁ LÉČBA SYNDROMU

KARPÁLNÍHO TUNELU

moderní řešení

spolehlivé výsledky

krátká doba rekonvalescence

e-mail: info@neuroendo.cz

tel.: 604 226 996

www.neuroendo.cz

MUDr. Oldřich Šoula

neurochirurg

bude restovat zelenina a vy ji jen

sem tam promícháte, využijte na

přípravu kližky. Tu nakrájejte asi

na pět centimetrů velké kusy, na

prkénku ji poprašte moukou

a rukama promíchejte. Maso by

mělo být po všech stranách

lehounce obalené v mouce.

I proto je mouky potřeba tak málo.

Samozřejmě pokud má někdo

s moukou problém, klidně ji

vynechte.

Pak maso přidejte k zelenině.

A společně ještě dobrých pět

minut restujte. Je potřeba, aby se

maso ze všech stran opeklo.

Následně do hrnce nalijte víno.

Ideálně červené suché. Nechte

dvě až tři minuty vařit, aby se

vypařila tekutina a alkohol, a pak

přidejte nakrájená rajčata.

V této fázi maso osolte, opepřete, přidejte vývar, zaklopte

poklicí a dejte do trouby.

Takto přiklopené maso pečte

na 145 °C tři hodiny. Zakažte si

hrnec otvírat. Jen ho pěkně

v troubě nechte bez povšimnutí.

Uvidíte, vyplatí se.

Po třech hodinách hrnec

vytáhněte z trouby a koukněte,

jestli je maso hotové. To poznáte

tak, že jde rozkrojit lžící. Maso

vyjměte a omáčku přes cedník

propasírujte. Kdo chce, může jí

zjemnit lžicí másla. Na úplný

závěr do omáčky strouhněte asi

1/3 kůry z citronu. Omáčku to

provoní a pošle do úplně jiné

dimenze.

Dušenou kližku podávejte

s bramborovou kaší, šťouchanými

bramborami, nebo celerovým

pyré.

placená inzerce

BŘEZEN

Pokladna je otevřena každý pracovní den

od 11 do 18 hodin a vždy hodinu před představením.

Více informací najdete na WWW.PODPALMOVKOU.CZ

01 19.00 EDITH A MARLENE

02 19.00 294 STATEČNÝCH

ČT

03 19.00 BEZRUKÝ FRANTÍK

PÁ

04 19.00 ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE

SO

05 19.30 JAK SBALIT ŽENU 2.0

NE

06 DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

PO

07 19.30 MLČENÍ BOBŘÍKŮ

ÚT

08 19.00 ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY

ST

09 19.00 KRÁLOVA ŘEČ

ČT

10 19.00 ENCYKLOPEDIE AKČNÍHO FILMU

11 19.30 POSLEDNÍ DŮVOD, PROČ SE NEZABÍT

13 19.00 TOVÁRNA NA ZÁZRAKY

PO

14 19.00 NORA

PO

14 19.30 KVIDOULE IV

ÚT

15 19.00 VIŠŇOVÝ SAD

ST

16 19.00 PUSŤTE DONNU K MATURITĚ!

ČT

17 19.00 ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ

PÁ

18 19.00 294 STATEČNÝCH

SO

19 20.00 Jiří Pavlica & Hradišťan

ÚT

PÁ

ST

NE

Cabaret Calembour,

host divadla

Koncert

PO

Pavlíček & Monika Načeva

21 20.00 Michal

& Pavel Bořkovec Quartet

22 NĚCO ZA NĚCO

22 19.30 TRIPTYCHON_DI_VOCE

ST

23 19.00 BEZRUKÝ FRANTÍK

ČT

24 19.00 DON JUAN

PÁ

25 19.00 LASKAVÉ BOHYNĚ

SO

26 19.00 ENCYKLOPEDIE AKČNÍHO FILMU

ÚT

29 19.00 ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY

ST

30 19.00 PUSŤTE DONNU K MATURITĚ!

ČT

31 19.00 ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ

ÚT

ÚT

Koncert

19.00

Cabaret Calembour,

host divadla