30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / BŘEZEN 2022
www.praha8.cz
Gastronomie / Inzerce
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Zima přináší
kvalitní maso
nnSezónní potraviny patří bezesporu k nejchutnějším a nejkvalitnějším jídlům, která jsou na trhu v různých měsících
k dostání. Tělo je na ně už tisíce let zvyklé a dodávají mu
přesně to, co potřebuje. Jenže co jíst v těch zimních měsících?
Pomalu dušená hovězí kližka
Recept pro čtyři osoby:
SUROVINY:
1 kg hovězí kližky
50 g sádla
2 červené cibule
2 mrkve
½ celeru
4 stroužky česneku
3 snítky rozmarýnu
2 bobkové listy
1 hrst sušených hub
3 celá rajčata
1 ks celé skořice
250 ml červeného vína
50 g hladké mouky
½ l vývaru
citronovou kůru
sůl, pepř
NA DUŠENOU KLIŽKU si připravte i dostatek času.
POSTUP:
Leden a únor nic, a co si budeme
povídat, ještě ani v březnu to není
žádná sláva. Na trhu se sice již sem
tam objeví nové brambory, ale ty
jsou z dovozu a drahé. Stejně tak je
tomu s chřestem. Na ten tuzemský
si musíme počkat do května.
Můžeme experimentovat se
šťovíkem, řeřichou, nebo růžičkovou kapustou, ale upřímně asi
nejlepší bude, když si v řeznictví
řeknete o pořádný flák hovězího
masa. To je právě v tomto období
nejlepší, jelikož se dobytek přes
zimu výborně krmí. Je ustájený,
Rozhodně to není recept, který
zvládnete udělat po příchodu
z práce manželovi k večeři (tedy
pokud nevečeříte nějak extrémně
pozdě), ale když už se do něj
pustíte, vyplatí se to.
Nejprve si předehřejte troubu
na 160 °C. Oloupejte mrkev,
cibuli, celer a vše nahrubo nakrájejte. Nahrubo, tím myslím na
zhruba centimetrové kostky.
Stroužky česneku nechte
neoloupané. Vezměte velký hrnec
se silným dnem, který může jít do
trouby. Ideálně i s poklicí. Dejte do
něho sádlo a rozpalte ho na
sporáku. Do sádla dejte zeleninu,
cibuli, hrst sušených hub, celou
skořici, rozmarýn a bobkové listy.
Vše pořádně restujte asi deset
minut. Zelenina by měla být lehce
hnědá, ale ne moc, aby nezhořkla. A těch deset minut, kdy se
spokojený, klidný. Maso je tedy
odpočaté a zkřehlé.
Naopak drůbež v březnu téměř
vůbec není (tedy ta kvalitní
a česká). A když ano, tak mražená, a to přeci nechceme. Zvěřina
je v březnu ještě stále chráněná,
a tak pokud na ni narazíte, bude
s největší pravděpodobností ze
zmrazených zásob. V dubnu se
situace zlepší, to už bude jehněčí,
kuřátka, začíná rebarbora. Takže
na opravdové jarní jídlo si ještě
měsíc počkáme.
Radek Pálka
ENDOSKOPICKÁ LÉČBA SYNDROMU
KARPÁLNÍHO TUNELU
moderní řešení
spolehlivé výsledky
krátká doba rekonvalescence
e-mail: info@neuroendo.cz
tel.: 604 226 996
www.neuroendo.cz
MUDr. Oldřich Šoula
neurochirurg
bude restovat zelenina a vy ji jen
sem tam promícháte, využijte na
přípravu kližky. Tu nakrájejte asi
na pět centimetrů velké kusy, na
prkénku ji poprašte moukou
a rukama promíchejte. Maso by
mělo být po všech stranách
lehounce obalené v mouce.
I proto je mouky potřeba tak málo.
Samozřejmě pokud má někdo
s moukou problém, klidně ji
vynechte.
Pak maso přidejte k zelenině.
A společně ještě dobrých pět
minut restujte. Je potřeba, aby se
maso ze všech stran opeklo.
Následně do hrnce nalijte víno.
Ideálně červené suché. Nechte
dvě až tři minuty vařit, aby se
vypařila tekutina a alkohol, a pak
přidejte nakrájená rajčata.
V této fázi maso osolte, opepřete, přidejte vývar, zaklopte
poklicí a dejte do trouby.
Takto přiklopené maso pečte
na 145 °C tři hodiny. Zakažte si
hrnec otvírat. Jen ho pěkně
v troubě nechte bez povšimnutí.
Uvidíte, vyplatí se.
Po třech hodinách hrnec
vytáhněte z trouby a koukněte,
jestli je maso hotové. To poznáte
tak, že jde rozkrojit lžící. Maso
vyjměte a omáčku přes cedník
propasírujte. Kdo chce, může jí
zjemnit lžicí másla. Na úplný
závěr do omáčky strouhněte asi
1/3 kůry z citronu. Omáčku to
provoní a pošle do úplně jiné
dimenze.
Dušenou kližku podávejte
s bramborovou kaší, šťouchanými
bramborami, nebo celerovým
pyré.
placená inzerce
BŘEZEN
Pokladna je otevřena každý pracovní den
od 11 do 18 hodin a vždy hodinu před představením.
Více informací najdete na WWW.PODPALMOVKOU.CZ
01 19.00 EDITH A MARLENE
02 19.00 294 STATEČNÝCH
ČT
03 19.00 BEZRUKÝ FRANTÍK
PÁ
04 19.00 ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE
SO
05 19.30 JAK SBALIT ŽENU 2.0
NE
06 DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
PO
07 19.30 MLČENÍ BOBŘÍKŮ
ÚT
08 19.00 ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY
ST
09 19.00 KRÁLOVA ŘEČ
ČT
10 19.00 ENCYKLOPEDIE AKČNÍHO FILMU
11 19.30 POSLEDNÍ DŮVOD, PROČ SE NEZABÍT
13 19.00 TOVÁRNA NA ZÁZRAKY
PO
14 19.00 NORA
PO
14 19.30 KVIDOULE IV
ÚT
15 19.00 VIŠŇOVÝ SAD
ST
16 19.00 PUSŤTE DONNU K MATURITĚ!
ČT
17 19.00 ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ
PÁ
18 19.00 294 STATEČNÝCH
SO
19 20.00 Jiří Pavlica & Hradišťan
ÚT
PÁ
ST
NE
Cabaret Calembour,
host divadla
Koncert
PO
Pavlíček & Monika Načeva
21 20.00 Michal
& Pavel Bořkovec Quartet
22 NĚCO ZA NĚCO
22 19.30 TRIPTYCHON_DI_VOCE
ST
23 19.00 BEZRUKÝ FRANTÍK
ČT
24 19.00 DON JUAN
PÁ
25 19.00 LASKAVÉ BOHYNĚ
SO
26 19.00 ENCYKLOPEDIE AKČNÍHO FILMU
ÚT
29 19.00 ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY
ST
30 19.00 PUSŤTE DONNU K MATURITĚ!
ČT
31 19.00 ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ
ÚT
ÚT
Koncert
19.00
Cabaret Calembour,
host divadla