30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ZÁŘÍ 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Konec léta láká k houbaření.
Kyselo patří ke klasice
nnZáří, to je měsíc, který mám rád. Ještě stále je teplo, ale už
ne horko. Stále je to na koupání a na vycházky do přírody, den
se pomalu zkracuje a listí začíná měnit své barvy.
Září mám většinou spojené
s houbami. My jako rodina
milujeme houbaření. Jezdíme na
Šumavu, když je víc času. A když
čas není, míříme k Lánům nebo
směrem na Příbram, a tam
v brdských lesích vždy na nějakou tu houbu narazíme.
Letos to bylo skvělé, protože
jsem měl celé léto v Českém
rozhlase Hradec Králové svůj
pořad Putování s šéfkuchařem,
kde jsme se toulali naší vlastí
a bavili se o všem typickém pro
jednotlivé kraje a regiony. A co
bych to byl za patriota, když
pocházím z Jaroměře ve východních Čechách, kdybych
opomenul tradiční krkonošské
kyselo.
Kyselo, stejně jako placky
s masem (ty si dnes neuvaříme, ale pokud chcete, recept
na ně najdete v mé knize
Šéfkuchařův deník) patří
k jídlu, které mě provázelo
celým dětstvím. Vařila ho má
babička, moje mamka, teď ho
vařím já a díky kyselu se má
žena konečně naučila jíst
houby. Takže kyselu vděčím za
mnohé. A tak snad přijde
k chuti i vám.
Radek Pálka
RADEK PÁLKA (45) žije
s rodinou již řadu let
v Bohnicích. Jako šéfkuchař působil v Německu,
Americe, Africe, Itálii.
Byl členem Národního
týmu kuchařů a cukrářů
ČR. V současné době
pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam
aneb Prima vařečka.
Kdyby vás napadlo něco,
co byste chtěli, abych vám
v časopise Osmička v budoucnu uvařil, klidně mi to
napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com
KRKONOŠSKÉ KYSELO patří mezi recepty, do kterých se mohou pustit i začínající kuchaři.
Krkonošské kyselo
SUROVINY:
POSTUP:
200 g chlebového kvasu
50 g másla
10 g sušených hub (nebo
100 g čerstvých hub)
1 cibule
4 vejce
sůl
kmín
1 litr vody
Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar
z namočených hub, které
rozsekané současně přidáme
(nebo čerstvé). Lepší je však
používat sušené houby, i když
je čerstvých dostatek. Chuť
sušených hub je intenzivnější.
Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny
vařit. Nakonec přidáme drobně
nakrájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne
příliš hustě umíchaná vejce.
Ozdobíme pažitkou.
Tedy toto je recept, který
vařila má babička a mamka.
Existuje ještě recept, do které-
ho se dává smetana a uvařené
brambory. Pokud to tak děláte,
dělejte to i nadále. Já mám ale
rád to naše obyčejné jen
z kvasu, hub a vajec.