30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ZÁŘÍ 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Konec léta láká k houbaření.

Kyselo patří ke klasice

nnZáří, to je měsíc, který mám rád. Ještě stále je teplo, ale už

ne horko. Stále je to na koupání a na vycházky do přírody, den

se pomalu zkracuje a listí začíná měnit své barvy.

Září mám většinou spojené

s houbami. My jako rodina

milujeme houbaření. Jezdíme na

Šumavu, když je víc času. A když

čas není, míříme k Lánům nebo

směrem na Příbram, a tam

v brdských lesích vždy na nějakou tu houbu narazíme.

Letos to bylo skvělé, protože

jsem měl celé léto v Českém

rozhlase Hradec Králové svůj

pořad Putování s šéfkuchařem,

kde jsme se toulali naší vlastí

a bavili se o všem typickém pro

jednotlivé kraje a regiony. A co

bych to byl za patriota, když

pocházím z Jaroměře ve východních Čechách, kdybych

opomenul tradiční krkonošské

kyselo.

Kyselo, stejně jako placky

s masem (ty si dnes neuvaříme, ale pokud chcete, recept

na ně najdete v mé knize

Šéfkuchařův deník) patří

k jídlu, které mě provázelo

celým dětstvím. Vařila ho má

babička, moje mamka, teď ho

vařím já a díky kyselu se má

žena konečně naučila jíst

houby. Takže kyselu vděčím za

mnohé. A tak snad přijde

k chuti i vám.

Radek Pálka

RADEK PÁLKA (45) žije

s rodinou již řadu let

v Bohnicích. Jako šéfkuchař působil v Německu,

Americe, Africe, Itálii.

Byl členem Národního

týmu kuchařů a cukrářů

ČR. V současné době

pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam

aneb Prima vařečka.

Kdyby vás napadlo něco,

co byste chtěli, abych vám

v časopise Osmička v budoucnu uvařil, klidně mi to

napište na e-mail: sefkucharuvdenik@gmail.com

KRKONOŠSKÉ KYSELO patří mezi recepty, do kterých se mohou pustit i začínající kuchaři.

Krkonošské kyselo

SUROVINY:

POSTUP:

 200 g chlebového kvasu

 50 g másla

 10 g sušených hub (nebo

100 g čerstvých hub)

 1 cibule

 4 vejce

 sůl

 kmín

 1 litr vody

Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar

z namočených hub, které

rozsekané současně přidáme

(nebo čerstvé). Lepší je však

používat sušené houby, i když

je čerstvých dostatek. Chuť

sušených hub je intenzivnější.

Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny

vařit. Nakonec přidáme drobně

nakrájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne

příliš hustě umíchaná vejce.

Ozdobíme pažitkou.

Tedy toto je recept, který

vařila má babička a mamka.

Existuje ještě recept, do které-

ho se dává smetana a uvařené

brambory. Pokud to tak děláte,

dělejte to i nadále. Já mám ale

rád to naše obyčejné jen

z kvasu, hub a vajec.