30

OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / KVĚTEN 2021 

www.praha8.cz

Gastronomie

ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK

Chřest. Lahodná zelenina,

kterou si oblíbili i Češi

nnKdyž se řekne chřest, okamžitě se mi vybaví Německo, kde

jsem v letech 1996 až 1998 pracoval. Tam jsem se s chřestem,

nebo chcete-li s tím jejich šparglem, setkal prvně.

Netušil jsem, co to je. Jen jsem

viděl ty podivné zelené a bílé

tyčky. Teprve v Německu jsem je

poprvé vzal do ruky… Ohřál,

namočil do holandské omáčky

a láska byla na světě.

Ta chuť a vůně. Chřest na

skusu lehce chrupne, ale přitom

je měkký a šťavnatý. K tomu

poctivá holandská omáčka ze

žloutků a másla. Navrch osmaženou strouhanku, a věřte mi, že

nepotřebujete maso.

V Německu byl chřest svátek.

V Mnichově, kde jsem pracoval,

se dělaly špargl týdny, špargl

víkendy, špargl festivaly a ne-

vím co ještě. Restaurace i zahrádky praskaly ve švech.

Číšníci nestíhali nosit talíře

plné chřestu, točit tupláky piva

a já dohřívat chřestovou polévku. Masakr, jaký zažijete jen

v kuchyni.

Němci jsou největšími konzumenty chřestu v Evropě. Pro

představu, jeho roční spotřeba

v Německu byla zhruba před

deseti lety přibližně 1400 gramů

na osobu, v tuzemsku v téže

době více než desetkrát nižší.

Ale tam, někde v tom roce

1996, jsem získal svoji lásku ke

chřestu. Trvalo mnoho let, než

CHŘESTOVÁ POLÉVKA není na přípravu příliš složitá. Její chuť je ale dokonalá.

rohanský

ostrov

Projděte se po Rohanském a Libeňském ostrově

a poznejte Prahu z nové perspektivy!

jeho popularita začala stoupat

i v České republice, a řekněme

teprve nějakých pět let vnímám,

že chřest prodávají řetězce a lidé

ho kupují víc a víc.

Naše rodina chřest zbožňuje.

Děláme ho rok co rok v květnu,

když už je dostupný ten český.

A co milujeme nejvíc? No přeci

chřestovou polévku.

Radek Pálka

Chřestová polévka

SUROVINY:

 

1 kg chřestu – ideálně

zelený a bílý

 150 g másla

 100 g hladké mouky

 Špetka soli a bílý pepř

 ½ litru smetany na vaření

 

Bílé pečivo a máslo na

krutóny

POSTUP:

RADEK PÁLKA (44) žije

s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař

působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem

Národního týmu kuchařů

a cukrářů ČR. V současné

době pracuje jako šéfkuchař

hotelu Duo na Střížkově.

Pamětníci ho mohou znát

třeba z pořadu Mňam aneb

Prima vařečka.

Chřest oloupeme a odkrojíme

dřevnaté části. A právě z těchto

omytých slupek a dřevnatých částí

si uvaříme vývar, který si vycedíme.

Z másla a mouky si v hrnci

uděláme jíšku, kterou zalijeme

chřestovým vývarem. Provaříme,

aby byla polévka dostatečně hustá.

Zjemníme smetanou. Do hotové

polévky nakrájíme na kolečka pár

bílých a pár zelených stonků

chřestu. Ochutíme solí a bílým

pepřem.

Polévka je ideální, když se

podává s krutóny z bílého pečiva.

A zbylý chřest? Ten si uvařte

a podávejte ho k masu, do salátu

a nebo jen tak s máslem.

Dobrou chuť.

venkovní

výstava

duben

srpen

2021

Více na

www.iprpraha.cz/rohansky-ostrov

inzerce 63x188.indd 2

09.04.2021 9:30