30
OSMIČKA / MĚSÍČNÍK MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / KVĚTEN 2021
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Chřest. Lahodná zelenina,
kterou si oblíbili i Češi
nnKdyž se řekne chřest, okamžitě se mi vybaví Německo, kde
jsem v letech 1996 až 1998 pracoval. Tam jsem se s chřestem,
nebo chcete-li s tím jejich šparglem, setkal prvně.
Netušil jsem, co to je. Jen jsem
viděl ty podivné zelené a bílé
tyčky. Teprve v Německu jsem je
poprvé vzal do ruky… Ohřál,
namočil do holandské omáčky
a láska byla na světě.
Ta chuť a vůně. Chřest na
skusu lehce chrupne, ale přitom
je měkký a šťavnatý. K tomu
poctivá holandská omáčka ze
žloutků a másla. Navrch osmaženou strouhanku, a věřte mi, že
nepotřebujete maso.
V Německu byl chřest svátek.
V Mnichově, kde jsem pracoval,
se dělaly špargl týdny, špargl
víkendy, špargl festivaly a ne-
vím co ještě. Restaurace i zahrádky praskaly ve švech.
Číšníci nestíhali nosit talíře
plné chřestu, točit tupláky piva
a já dohřívat chřestovou polévku. Masakr, jaký zažijete jen
v kuchyni.
Němci jsou největšími konzumenty chřestu v Evropě. Pro
představu, jeho roční spotřeba
v Německu byla zhruba před
deseti lety přibližně 1400 gramů
na osobu, v tuzemsku v téže
době více než desetkrát nižší.
Ale tam, někde v tom roce
1996, jsem získal svoji lásku ke
chřestu. Trvalo mnoho let, než
CHŘESTOVÁ POLÉVKA není na přípravu příliš složitá. Její chuť je ale dokonalá.
rohanský
ostrov
Projděte se po Rohanském a Libeňském ostrově
a poznejte Prahu z nové perspektivy!
jeho popularita začala stoupat
i v České republice, a řekněme
teprve nějakých pět let vnímám,
že chřest prodávají řetězce a lidé
ho kupují víc a víc.
Naše rodina chřest zbožňuje.
Děláme ho rok co rok v květnu,
když už je dostupný ten český.
A co milujeme nejvíc? No přeci
chřestovou polévku.
Radek Pálka
Chřestová polévka
SUROVINY:
1 kg chřestu – ideálně
zelený a bílý
150 g másla
100 g hladké mouky
Špetka soli a bílý pepř
½ litru smetany na vaření
Bílé pečivo a máslo na
krutóny
POSTUP:
RADEK PÁLKA (44) žije
s rodinou již řadu let v Bohnicích. Jako šéfkuchař
působil v Německu, Americe, Africe, Itálii. Byl členem
Národního týmu kuchařů
a cukrářů ČR. V současné
době pracuje jako šéfkuchař
hotelu Duo na Střížkově.
Pamětníci ho mohou znát
třeba z pořadu Mňam aneb
Prima vařečka.
Chřest oloupeme a odkrojíme
dřevnaté části. A právě z těchto
omytých slupek a dřevnatých částí
si uvaříme vývar, který si vycedíme.
Z másla a mouky si v hrnci
uděláme jíšku, kterou zalijeme
chřestovým vývarem. Provaříme,
aby byla polévka dostatečně hustá.
Zjemníme smetanou. Do hotové
polévky nakrájíme na kolečka pár
bílých a pár zelených stonků
chřestu. Ochutíme solí a bílým
pepřem.
Polévka je ideální, když se
podává s krutóny z bílého pečiva.
A zbylý chřest? Ten si uvařte
a podávejte ho k masu, do salátu
a nebo jen tak s máslem.
Dobrou chuť.
venkovní
výstava
duben
srpen
2021
Více na
www.iprpraha.cz/rohansky-ostrov
inzerce 63x188.indd 2
09.04.2021 9:30