30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / ŘÍJEN 2022 

www.praha8.cz

Gastronomie

DENÍK ŠÉFKUCHAŘE

Indické květákové kari s hráškem

Čas košťálové

zeleniny je tu

SUROVINY:

 3 lžíce oleje, nebo přepuštěného másla

Toto období roku si pamatuji

z dětství jako čas, kdy se dělaly

různé čalamády. Většinou se do

sklenic dal květák, kousky

paprik, celé stroužky česneku

a zelená rajčata, která díky

úbytku slunečních paprsků

nestihla dozrát.

Ale já bych se v tomto díle

zastavil u květáku. U zeleniny,

se kterou si kuchaři a kuchařky

mnohdy moc nevědí rady. No

POSTUP:

Osolte a zastříkněte lžící vody.

Pak kastrol přikryjte a květák

duste asi deset minut. Měl by

pustit trochu šťávy. Pokud by

omáčka byla příliš suchá, přidejte do ní pár kapek vody. Duste

jen tak dlouho, aby květák

zkřehl, ale zůstal ještě křupavý,

nikoli rozvařený. Dochuťte solí

a pepřem.

Ve větším silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a minutu na

něm za stálého míchání smažte

kari. Přisypte drcený kmín,

orestujte ho, až se rozvoní,

a přidejte na růžičky rozebraný

Zhruba pět minut před koncem

přisypte hrášek a promíchejte.

Podávejte ozdobené lístky

koriandru a poprášené kurkumou. Skvělou přílohou jsou

chlebové placky, případně rýže.

 3 lžíce kari koření

 1 lžička drceného římského

kmínu

Říjen je prý jako stvořený

pro konzumaci nejlepší

zeleniny. Sklízí se hlavně

ta košťálová jako

brokolice, květák, zelí,

kapusta, kadeřávek,

čínské zelí, zelí bok choy,

růžičková kapusta, tuřín,

ředkvičky, kedlubny

a další.

 1 květák

 100 g mraženého hrášku

 sůl a pepř dle chuti, 1 lžička

kurkumy, hrst koriandru

 Květák je vhodným pokrmem

při redukci tělesné hmotnosti

jen si přiznejte, kolik jídel

z květáku znáte? Smažený,

placičky, polévka… A dál? A přitom se květák dá upravovat na

tolik různých způsobů.

syrový květák. Promíchejte,

aby se růžičky pěkně obalily

kořením.

Mark Twain kdysi prohlásil:

„Květák není nic jiného než zelí

s vysokoškolským diplomem.“

Tato zelenina skutečně patří

mezi nejmocnější a nejzdravější.

Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků

a 18 aminokyselin. Je také

oblíbená při redukci hmotnosti

pro svůj vysoce sytící efekt,

velké množství vlákniny i snadnou přípravu. Květák odvodňuje, pomáhá při problémech

s ledvinami a močovým měchýřem, posiluje imunitní systém

a celkově výtečně pečuje o vysoký obsah živin ve všech tělesných buňkách.

Radek Pálka

Akademie volného času

Cyklus přednášek – školní rok 2022/23

Prahou za hudbou

Praha v obležení

Další informace:

vachkova@muzeumprahy.cz, tel: 221 012 914

Přednášky začínají v 16. 30 hod. v malém přednáškovém

sále v domě U Zlatého prstenu, Týnská 6, Praha 1. Cena

jednotlivých přednášek 80 Kč. Cena celého cyklu 500 Kč.

Změna programu vyhrazena.

www.muzeumprahy.cz

Osmička

PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU

Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797

Náklad: 60 000 ks

Distribuce: Česká distribuční, a. s.

Adresa redakce:

Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)

180 48 Praha 8 – Libeň

E-mail: osmicka@praha8.cz

Příjem inzerce:

Lenka Jančijuková,

E-mail: inzerce@praha8.cz

Tel.: 222 805 112

Šéfredaktor:

Tomáš Kňourek

E-mail: tomas.knourek@praha8.cz

Infocentrum MČ Praha 8:

Tel.: 222 805 505, 222 805 506

Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,

v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava

Podávání novinových zásilek

povolila Česká pošta, s. p.,

Odštěpný závod Praha,

č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.

Registrace: MK ČR E 12043

Za věcnou správnost textů odpovídají

autoři, u inzerátů inzerenti.

Toto číslo bylo uzavřeno 25. září 2022

a vyšlo 4. října 2022.

Redakční uzávěrka příštího,

listopadového čísla je 10. října 2022

Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích MČ Praha 8 a zaručuje,

že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů, fotografií a audiovizuálních materiálů,

zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8, a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.