30 Osmička / ZPRAVODAJ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 8 / KVĚTEN 2022
www.praha8.cz
Gastronomie
ŠÉFKUCHAŘŮV DENÍK
Pochoutka králů a císařů. To je chřest
Když se řekne květen, mnohým se vybaví máj, lásky čas.
Ne tak u mě. Vybaví se mi král zeleniny – chřest. Jak my
tuto zeleninu doma milujeme. Čekáme na květen jak na
smilování. Na to, až konečně vyroste ten náš, český.
Ačkoliv to mnozí ani neví, tato
zelenina, o níž jsou dochované
prameny již ze starého Egypta
(2560 let před naším letopočtem), se dříve hojně pěstovala
právě v České republice. Velkou
pěstírnou chřestu bývaly kdysi
Ivančice. Po světových válkách,
kdy bylo nutné zajistit výživu
obyvatel, byl chřest vytlačen
kaloričtějšími obilovinami.
Naštěstí se pomalu začíná
pěstování chřestu vracet. My
osobně nejezdíme pro chřest do
Ivančic, ale do Hostína u Vojko-
vic, což je z osmé městské části
nedaleko. Co byste o chřestu
měli vědět: tato nízkokalorická
surovina obsahuje spoustu
vitamínů, výborně chutná
a snadno se připravuje. Chřest
léčí a prospívá při onemocnění
ledvin a močového měchýře,
pomáhá při poruchách funkcí
jater a žlučníku. Příznivě působí
na srdce, krevní oběh, nervovou
soustavu a ulevuje od bolesti
zad. Tato chutná ingredience je
bohatá na vlákninu a slouží jako
vítaná prevence proti vzniku
Zelený chřest
s brynzou
SUROVINY:
800 g gnocchi
480 g zeleného chřestu
zbaveného fialových konců
160 g brynzy
120 g špeku
sůl
POSTUP:
Příprava chřestu je vhodná
i pro začínající kuchaře
nádorů trávicího traktu. Díky
dobré stravitelnosti je právem
zařazená do šetřivých diet.
Veškerá pozitiva ohrozí jen
špatný způsob přípravy.
Radek Pálka
Špek pokrájejte na kostky,
opečte dozlatova a odstavte.
Gnocchi uvařte podle návodu
ve vroucí vodě. Na poslední
dvě minuty vhoďte chřest
pokrájený na plátky či menší
špalíky. Sceďte a zlehka osolte. Gnocchi rozdělte do talířů,
posypte hrudkami brynzy
a polijte vyškvařeným tukem
se slaninou.
Beseda o budoucí podobě
sídliště Ďáblice
Procházka s architekty
Vize sídliště Ďáblice
Spolek Krásné Kobylisy a MČ Praha 8 vás prostřednictvím radního
Tomáše Hřebíka zvou na besedu v Kulturním domě Ládví.
Krásné Kobylisy pořádají také procházku po sídlišti Ďáblice,
na níž architekti a urbanisté představí možnou budoucí podobu
jeho nejzajímavějších míst. Akci zakončí přátelské posezení
v pivovaru Cobolis. Buďte u toho!
Čeká sídliště promyšlený rozvoj, nebo proměna v betonovou
džungli? Jaké se tvoří plány na ochranu sídliště před nežádoucí
výstavbou? Pozvání přijali odborníci na architekturu a urbanistiku,
zástupci Městské části Praha 8 a Magistrátu hlavního města Prahy.
Čtvrtek 19. května 2022
17.00 – 19.00
sraz u Penny Marketu
Úterý 24. května 2022
18.00 – 20.00
Více informací:
Velký sál KD Ládví
Ilustrace principů Vize sídliště Ďáblice
od architekta Petra Klápštěho
Osmička
PERIODICKÝ TISK ÚZEMNÍHO SAMOSPRÁVNÉHO CELKU
Vydává: MČ Praha 8, IČ: 00063797
Náklad: 60 000 ks
Distribuce: Česká distribuční, a. s.
Adresa redakce:
Zenklova 35/1 (Libeňský zámek)
180 48 Praha 8 – Libeň
E-mail: osmicka@praha8.cz
Příjem inzerce:
Lenka Jančijuková,
E-mail: inzerce@praha8.cz
Tel.: 222 805 112
Šéfredaktor:
Tomáš Kňourek
E-mail: tomas.knourek@praha8.cz
Redakční rada:
Tomáš Mrázek (předseda),
Martin Štěrba (místopředseda),
Jiří Vítek, Jana Solomonová, Tomáš Pavlů,
Tomáš Tatranský, Michal Kalina
Infocentrum MČ Praha 8:
Tel.: 222 805 505, 222 805 506
Tisk: Z + M Logistic, s.r.o.,
v tiskárně REGIONPRESS s.r.o., Trnava
Podávání novinových zásilek
povolila Česká pošta, s. p.,
Odštěpný závod Praha,
č. j. nov. 5151/95 ze dne 24. 4. 1995.
Registrace: MK ČR E 12043
Za věcnou správnost textů odpovídají
autoři, u inzerátů inzerenti.
Toto číslo bylo uzavřeno 12. dubna 2022
a vyšlo 26. dubna 2022.
Redakční uzávěrka příštího,
červnového čísla je 10. května 2022.
Foto na titulní straně: Vladimír Slabý
Zasláním příspěvku dává zasilatel souhlas s jeho zveřejněním v komunikačních médiích
MČ Praha 8 a zaručuje, že zveřejnění není v rozporu s právy třetích osob. K převzetí textů,
fotografií a audiovizuálních materiálů, zveřejněných v komunikačních médiích MČ Praha 8,
a jejich následnému zveřejnění v jiných médiích je nutný souhlas vydavatele.